Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
NA TĚSTO
- 200 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 20 g řepkového oleje
- 270 g hladké mouky
- lžičku a půl kypřícího prášku
- ½ lžičky mleté vanilky
- špetku soli
- 120 g mléka
- 3 vajíčka
NA MATCHA KRÉM
- 250 g mascarpone
- lžíci moučkového cukru
- lžičku matchy
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- jahody na ozdobu
POSTUP
- 1Začněte s přípravou hnědého másla. Máslo přesuňte do rendlíku a začněte ho pomalu zahřívat. Jakmile se rozpustí, pokračujte za stálého míchání v zahřívání, na másle se vytvoří pěna a začne silně bublat, hnědnout a lehce karamelizovat. Na dně rendlíku se vytváří malé spálené černo hnědé kousky, které zajistí onu skvělou chuť. Máslo by během zahřívání mělo získat karamelově hnědou barvu cca za 3 minuty. Jakmile je hotové, stáhněte ho z plotny a nechte dojít do pokojové teploty.
- 2Předehřejte troubu na 170 °C a formu na chlebíček vystelte pečicím papírem, ten použijte pouze na spodek, strany formy vymažte olejem. K vychladlému hnědému máslu přidejte třtinový cukr a olej a prošlehejte do hladké směsi, nakonec přišlehejte také vajíčka. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, vanilku a sůl, následně sypkou směs přidejte do mokrých surovin společně s mlékem a pomocí metličky promíchejte ho hladkého a poměrně hustého těsta.
- 3Těsto přelijte do připravené formy, vložte do předehřáté trouby a pečte cca 50 minut. Upečený chlebíček nechte mírně vychladnout ve formě, následně vyklopte a nechte dojít na chladicí mřížce do pokojové teploty.
- 4Jakmile je chlebíček již studený, připravte krém. Mascarpone promíchejte s cukrem, matchou a mletou vanilkou do hladkého a hustého krému. Vychladlý chlebíček potřete krémem a ozdobte pokrájenými jahodami. Dobrou chuť!
