Přeskočit navigaci

1 Chlebíček
Majstrštyk

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

NA TĚSTO

  • 200 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 20 g řepkového oleje
  • 270 g hladké mouky
  • lžičku a půl kypřícího prášku
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • špetku soli
  • 120 g mléka
  • 3 vajíčka

NA MATCHA KRÉM

  • 250 g mascarpone
  • lžíci moučkového cukru
  • lžičku matchy
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • jahody na ozdobu

POSTUP

  • 1
    Začněte s přípravou hnědého másla. Máslo přesuňte do rendlíku a začněte ho pomalu zahřívat. Jakmile se rozpustí, pokračujte za stálého míchání v zahřívání, na másle se vytvoří pěna a začne silně bublat, hnědnout a lehce karamelizovat. Na dně rendlíku se vytváří malé spálené černo hnědé kousky, které zajistí onu skvělou chuť. Máslo by během zahřívání mělo získat karamelově hnědou barvu cca za 3 minuty. Jakmile je hotové, stáhněte ho z plotny a nechte dojít do pokojové teploty.
  • 2
    Předehřejte troubu na 170 °C a formu na chlebíček vystelte pečicím papírem, ten použijte pouze na spodek, strany formy vymažte olejem. K vychladlému hnědému máslu přidejte třtinový cukr a olej a prošlehejte do hladké směsi, nakonec přišlehejte také vajíčka. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, vanilku a sůl, následně sypkou směs přidejte do mokrých surovin společně s mlékem a pomocí metličky promíchejte ho hladkého a poměrně hustého těsta.
  • 3
    Těsto přelijte do připravené formy, vložte do předehřáté trouby a pečte cca 50 minut. Upečený chlebíček nechte mírně vychladnout ve formě, následně vyklopte a nechte dojít na chladicí mřížce do pokojové teploty.
  • 4
    Jakmile je chlebíček již studený, připravte krém. Mascarpone promíchejte s cukrem, matchou a mletou vanilkou do hladkého a hustého krému. Vychladlý chlebíček potřete krémem a ozdobte pokrájenými jahodami. Dobrou chuť!
Rohlík vaří

NA TĚSTO

NA MATCHA KRÉM