Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 490 g vlažné vody
- 7 g sušeného droždí
- 510 g hladké mouky
- lžička a půl soli
- lžičku krupicového cukru
- 5 lžic olivového oleje
- 3 lžičky bazalkového pesta
- 5 plátku prosciutta
- hrst rukoly
- hrst bazalky
- polovina mozzarelly
POSTUP
- 1Ve velké míse smícháme hladkou mouku, sůl a cukr. Do vlažné vody vysypeme sušené droždí a necháme pět minut odstát, na jejím povrchu by se měly objevit malé bublinky. Nabublanou vodu vlijeme do mouky, přidáme lžíci olivového oleje a promícháme do velmi lepkavého řídkého těsta. Mísu pečlivě obalíme potravinovou fólií a vložíme do lednice na 24 hodin. Během tohoto času by mělo těsto zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem a být plné bublin.
- 2Připravíme si plech o rozměru asi 40x30 cm a řádně ho vymažeme 2 lžícemi oleje. Nakynuté těsto přesuneme na plech a prsty roztáhneme až do krajů do rovnoměrné vrstvy. Opět zabalíme potravinou folii a necháme kynout další 2-3 hodiny v pokojové teplotě. Jakmile je focaccia již dokonale nakynutá, předehřejeme troubu na 220 C° a těsto rovnoměrně polijeme zbylým olivovým olejem. Prsty lehce potřené olejem se zaboříme do těsta a vytvoříme tak dolíky. Těsto s dolíky posypeme trochou vločkové soli, vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, trvá to cca 25-30 minut. Výsledná focaccia by měla být plná bublin, krásně křupavá a jemná.
- 3Z vychladlé upečené foccacii kus odřízneme a rozkrojíme ho podélně napůl. Obě půlky pomažame pestem, na jednu přidáme hrst rukoly, plátky prosciutta, na plátky pokrájenou mozzarellu a lístky bazalky. Přiklopíme druhou půlkou a pro snazší podávání zabalíme do pečicího papíru. Sendvič v polovině rozřízneme a ihned podáváme.
