Suroviny

  • 430 g cukru krupice
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 250 g bílků
  • 50 g červeného rybízového džemu

Ještě potřebujete

  • pečicí papír

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

Postup

  • 1
    Na sporák postavíme hrnec, do třetiny výšky ho naplníme vodou a dáme vařit. Jakmile se voda vaří, stáhneme oheň na minimum a vodu udržujeme těsně pod bodem varu.
  • 2
    Na hrnec položíme mísu, jejíž dno se nesmí dotýkat hladiny vody. V míse metličkou smícháme bílky s cukrem a ručně mícháme, až je směs teplá a jde z ní pára. Poté přidáme džem, promícháme a směs dáme vyšlehat do robotu. Přisypeme strouhaný kokos a mícháme do vychladnutí.
  • 3
    Plech vyložíme pečicím papírem. Směs naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme plná kolečka o průměru 4 cm. Necháme je 1 hodinu oschnout v pokojové teplotě.
  • 4
    Troubu rozehřejeme na 130 °C. Plech vložíme do trouby a pečeme 20 minut do světle hnědé barvy. Poté snížíme teplotu o 20 °C a pečeme dalších 5 minut.
     

TIP

Nebojte se, že by se bílky s cukrem přešlehaly – v tomto množství cukru to nejde. Dobře vyšlehaná hmota je krásně lesklá. Hmota se musí ohřívat, aby potom držela tvar (byla pevná, stabilní). Používejte pikantní džem jako rybízový nebo ostružinový, chuť si lépe „sedne“. Pokud jsou v džemu větší kousky, rozmixujte ho. Musíte počkat, až směs vychladne. Nemůžete ji stříkat horkou, roztekla by se. Kokosky nedávejte do lednice ani do chladu, nechte je při pokojové teplotě. Že jsou kokosky dobře suché, poznáte tak, že na nich péruje prst a nepropadají se. Kokoska rozpraská na povrchu. Pokud kokosku odtrhnete od papíru, je hotová. Na přípravu budete potřebovat kuchyňský robot s balonovou metlou a cukrářský sáček s hladkou špičkou.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

430 g cukru krupice
250 g strouhaného kokosu
250 g bílků
 
50 g červeného rybízového džemu
 

Ještě potřebujete

pečicí papír
 

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.