Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR SWEET BUNS

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 80 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 vejce
  • 200 g sádla
  • 1 lžíce tuzemáku
  • moučkový cukr
  • špetka soli

INGREDIENTS FOR POPPY SEED FILLING

  • 250 g mletého máku
  • 450 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g másla

INGREDIENTS FOR QUARK FILLING

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rozinek namočených v tuzemáku
  • 80 g moučkového cukru

INGREDIENTS FOR PLUM FILLING

  • 1 kelímek švestkových povidel
  • 1 lžíce tuzemáku

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.

INSTRUCTIONS FOR SWEET BUNS

  • 1
    Mléko rozdělíme do dvou rendlíků a oba zahřejeme tak, aby bylo mléko teplé, ne horké. V jednom rendlíku rozpustíme 50 g másla, do druhého dáme 1 lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme nakynout kvásek.
  • 2
    Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a zbytek cukru a promícháme. K mouce rozklepneme vejce a přilijeme teplé mléko s máslem a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme ho moukou a necháme na teplém místě přibližně 1 hodinu kynout, dokud těsto neznásobí svůj objem.
  • 3
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 4
    Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném stole plát silný 1 cm a obráceným hrnečkem vykrojíme kolečka. Doprostřed každého kolečka položíme 1 lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky. Spojem dolů položíme buchty na pomoučený stůl.
  • 5
    Pekáč vymažeme rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládáme buchty jednu vedle druhé. Každou buchtu důkladně ze všech stran pomažeme sádlem. Na závěr potřeme zbylým sádlem i vrchní stranu buchet. Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 50–60 minut dozlatova.
  • 6
    V rendlíku rozehřejeme zbylé máslo s tuzemákem, a jakmile pekáč vyndáme z trouby, ještě horké buchty jím pomažeme. Na talíři buchty posypeme moučkovým cukrem.

INSTRUCTIONS FOR POPPY SEED FILLING

  • 1
    V rendlíku smícháme všechny suroviny, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a za častého míchání vaříme, dokud náplň nezhoustne. Hotovou náplň necháme vychladnout.

INSTRUCTIONS FOR QUARK FILLING

  • 1
    Tvaroh rozmícháme dohladka se žloutky, cukrem a scezenými rozinkami.

INSTRUCTIONS FOR PLUM FILLING

  • 1
    Povidla rozmícháme dohladka s tuzemákem.
     
Tip
Kynuté těsto chce trochu cviku, ale zvládnout ho může každý. Je třeba ho skutečně důkladně propracovat – vařečkou ho musíte jakoby nadlehčit, aby se do něj dostal vzduch. Těsto se po chvilce samo začne odlepovat od stěn mísy. Hotové je, když je krásně hladké a nelepí se. Upečené buchty poznáte podle toho, že se od sebe krásně oddělují. Samy se vysypou, když pekáč překlopíte na vál. Nejlepší tvaroh do buchet je balený v alobalu; ve vaničkách bývá poměrně řídký. Buchty se kvůli řídkému, méně kvalitnímu tvarohu během pečení trhají. Buchty důkladně uzavřete, náplň nesmí nikde ani prosvítat, jinak by při pečení vytekla ven. A každou důkladně pomažte rozpuštěným sádlem ze všech stran – jen tak se po upečení neslepí a budou vláčné. Pro úspěch buchet jsou důležité tři věci: správně vypracované těsto, dobře uzavřené buchty a důkladné promazání tukem. Místo sádla můžete použít i máslo.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR SWEET BUNS

INGREDIENTS FOR POPPY SEED FILLING

INGREDIENTS FOR QUARK FILLING

INGREDIENTS FOR PLUM FILLING

PAIRING DISHES WITH WINE