Řepa červená, síť

1 kg
29,90 Kč 29,90 Kč/kg
Země původu: Česká republika, Polsko,

Popis produktu

Řepa červená - jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její původ je ve Středomoří a v severoafrickém prostředí. Patří mezi nejzdravější a nejuniverzálnější druh zeleniny, který můžeme v kuchyni použít. Řepa má vysoký obsah kyseliny listové a manganu, vitamínu A, C,  K, jakož i vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi a hořčíku, síry, oxidu křemičitého a cholinu a zejména obsahuje ve velkém množství antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium. Shrnutím jejích účinků dostáváme v podobě této zeleniny do rukou účinného a přitom levného pomocníka proti celkovému poklesu imunity a pro posílení těla v mnoha směrech.

Použití

Červená řepa má až neuvěřitelně širokou škálu kulinářského využití, a to jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Kromě použití při přípravě salátů, pomazánek nebo polévek můžeme řepu zpracovat i do buchet či nápojů. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené. Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy se připravují saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek.
Boršč: připravíme si z hovězího masa s kostí vývar. Před koncem vaření vývaru přidáme celý pepř a bobkový list. Vyjmeme maso, vývar přecedíme, kousky masa vložíme zpět do vývaru. Nakrájíme brambory na kostky 2 x 2 cm a dáme do vývaru. Přidáme zelí nakrájíme na nudličky, a vše necháme vařit na mírném ohni. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev a trochu orestujeme. Poté přidáme nastrouhanou červenou řepu a vše ještě trochu smažíme. Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezmeme 2 naběračky vývaru a přilejeme do pánve. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, vše pečlivě promícháme a necháme dusit doměkka. Po změknutí řepy všechno z pánve přesuneme do hrnce a vaříme už jen 2 minuty. Přidáme drcený česnek a promícháme. Boršč přikryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut. Klasický ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

Skladování

Červená řepa může být uchována v ledničce čerstvá po několik dní, dobře uzavřená v plastovém obalu.

 

Složení

Řepa červená