SUROVINY

  • 300 g čerstvé červené řepy 
  • 40 g olivového oleje
  • 2 stroužky oloupaného česneku
  • 250 g uvařené cizrny a 100 g vývaru z cizrny
  • 25 g citronové šťávy
  • 30 g pasty tahini
  • 2 snítky tymiánu
  • 4 g soli

JEŠTĚ BUDETE POTŘEBOVAT

  • alobal

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • 2
    Řepu omyjeme, osušíme a položíme na alobal velký tak, aby do něj šlo řepu zabalit. Zakápneme ji 1 lžící olivového oleje, přidáme tymián a 1 stroužek česneku. Vše zabalíme do alobalu a dáme na 35 minut do trouby. Upečenou řepu necháme vychladnout.
  • 3
    Poté ji oloupeme, odvážíme 180 g upečené dužniny a tu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Vložíme do mixéru, přidáme uvařenou cizrnu a vývar z ní, sůl, pastu tahini, 1 stroužek česneku, zbylý olivový olej a citronovou šťávu. Mixujeme 2 minuty dohladka. Poté přepasírujeme přes jemný cedník.

TIP

K přípravě budete ještě potřebovat mixér a jemný cedník. Takto pečená řepa získá výtečnou a výraznou chuť. Můžete jí takto připravit větší množství a použít ji do jiných pokrmů. Řepu můžete doměkka uvařit v osolené vodě, do které přidáte tymián a stroužek česneku. Její chuť ale nebude tak výrazná. Větší kusy řepy musíte péct až hodinu, zkrátka dokud nezměknou. Pokud nemáte čas, použijte scezenou nakládanou řepu, avšak výsledná chuť pokrmu bude jiná. Na talíři nebo v servírovací míse můžete pokrm zakápnout olivovým olejem a dozdobit například na plátky nakrájenými ředkvičkami.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 

JEŠTĚ BUDETE POTŘEBOVAT