Přeskočit navigaci
  • Naši milí zákazníci, zájem o naši službu je teď obrovský a časová okna mizí rychleji než cukroví ze stolu. Pokud vám žádné nevyhovuje, nezoufejte!
    Zobrazit více

30 SLEPENÝCH KOUSKŮ
Majstrštyk
Novinka

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

INGREDIENCE

  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g mletých pistácií
  • 60 g moučkového cukru
  • 80 g másla z lednice
  • 1 žloutek
  • 2 g soli
  • kůra z poloviny citronu
  • hladká mouka na podsypávání

NA SLEPENÍ

  • pistáciový krém
  • nebo malinová marmeláda

POSTUP

  • 1
    Na mlýnku nameleme pistácie, případně použijeme sekáček.
  • 2
    Do mísy prosijeme mouku, moučkový cukr a mleté pistácie. Přidáme vejce, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a nakrájené máslo na menší kousky. Můžeme vše smíchat rukama, nebo použijeme K nástavec na kuchyňském robotu. Jakmile se začnou suroviny spojovat, zastavíme robot, těsto vysypeme na pracovní desku a ručně zpracujeme. Pokud se těsto nechce spojit, přidáme trochu vody, ale opatrně, aby to nebylo už moc. Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Těsto několikrát rozetřeme hřbetem dlaně o pracovní desku, tím se suroviny perfektně spojí. Vytvarujeme kouli nebo váleček, zabalíme do potravinové folie a dáme přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny).
  • 3
    Těsto rozdělíme na poloviny, dobře podsypeme moukou a vyválíme na 2 - 4 mm plát. Pro malé tvary může být tloušťka plátu 2 mm, u větších tvarů je ideální 3 - 4 mm. Při vyvalování pravidelně podsypáváme moukou.
  • 4
    Z těsta vykrajujeme požadované tvary a dáváme je na plech s pečícím papírem nebo podložkou. Polovinu vykrajujeme se středem a polovinu bez středu. Těsto vyjde při vyválení na 2 mm na 2,5 plechu.
  • 5
    Plechy přikryjeme utěrkou a dáme na půl hodiny do lednice nebo ven, pokud je tam chladno.
  • 6
    Troubu rozehřejeme na horní a dolní ohřev na 160 °C. Každý plech pečeme zvlášť 8 - 10 minut. Po upečení přendáme na mřížku. Po vychladnutí promažeme pistáciovým krémem nebo malinovou marmeládou. Necháme několik dní odležet v chladu v uzavíratelné nádobě.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!

INGREDIENCE

NA SLEPENÍ