Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
INGREDIENCE
- 180 g špaldové celozrnné mouky
- 70 g mletých pistácií
- 60 g moučkového cukru
- 80 g másla z lednice
- 1 žloutek
- 2 g soli
- kůra z poloviny citronu
- hladká mouka na podsypávání
NA SLEPENÍ
- pistáciový krém
- nebo malinová marmeláda
POSTUP
- 1Na mlýnku nameleme pistácie, případně použijeme sekáček.
- 2Do mísy prosijeme mouku, moučkový cukr a mleté pistácie. Přidáme vejce, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a nakrájené máslo na menší kousky. Můžeme vše smíchat rukama, nebo použijeme K nástavec na kuchyňském robotu. Jakmile se začnou suroviny spojovat, zastavíme robot, těsto vysypeme na pracovní desku a ručně zpracujeme. Pokud se těsto nechce spojit, přidáme trochu vody, ale opatrně, aby to nebylo už moc. Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Těsto několikrát rozetřeme hřbetem dlaně o pracovní desku, tím se suroviny perfektně spojí. Vytvarujeme kouli nebo váleček, zabalíme do potravinové folie a dáme přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny).
- 3Těsto rozdělíme na poloviny, dobře podsypeme moukou a vyválíme na 2 - 4 mm plát. Pro malé tvary může být tloušťka plátu 2 mm, u větších tvarů je ideální 3 - 4 mm. Při vyvalování pravidelně podsypáváme moukou.
- 4Z těsta vykrajujeme požadované tvary a dáváme je na plech s pečícím papírem nebo podložkou. Polovinu vykrajujeme se středem a polovinu bez středu. Těsto vyjde při vyválení na 2 mm na 2,5 plechu.
- 5Plechy přikryjeme utěrkou a dáme na půl hodiny do lednice nebo ven, pokud je tam chladno.
- 6Troubu rozehřejeme na horní a dolní ohřev na 160 °C. Každý plech pečeme zvlášť 8 - 10 minut. Po upečení přendáme na mřížku. Po vychladnutí promažeme pistáciovým krémem nebo malinovou marmeládou. Necháme několik dní odležet v chladu v uzavíratelné nádobě.

Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!
