Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 velký syrový batát (cca 350 g)
- 1 lžíce řepkového oleje (nebo slunečnicového)
- 40 g loupaných dýňových semínek
- 100 g bílé quinoy v suchém stavu (nebo černé nebo směsi obou)
- 50 g čerstvého baby špenátu
- 1 střední avokádo (cca 200 g před oloupáním)
- 240 g červených fazolí z plechovky (scezených)
- Sůl
- Pepř
- 250 ml vody
SUROVINY NA DRESINK
- 1 stroužek česneku
- 40 ml olivového oleje
- 1 lžíce medu v tekutém stavu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- Sůl
- Pepř
- 2 lžíce vody
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve dejte předehřívat troubu na 190 °C, připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
- 2Batát omyjte a nakrájejte na menší kostky (cca 2 cm × 2 cm). Nakrájený batát poté dejte na připravený plech, zakápněte řepkovým olejem, osolte, opepřete, promíchejte a pečte 35–40 minut při 185–190 °C, dokud kostky batátu nezměknou. Přibližně 5–8 minut před dopečením na plech přidejte dýňová semínka, aby se opekla.
- 3Mezitím dejte vařit quinou: Quinou dejte do menšího hrnce, zalijte 250 ml vody, osolte a přiveďte k varu na silném plameni. Hrnec poté přiklopte pokličkou, plamen snižte na střední stupeň a quinou vařte 15–18 minut, dokud se veškerá voda nevstřebá a quinoa nezměkne.
- 4Zatímco se quinoa vaří, připravte dresink: Česnek oloupejte a prolisujte. Poté si vezměte zavařovací sklenici, dejte do ní prolisovaný česnek, olivový olej, med, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a vodu a promíchejte. Směs dochuťte solí a pepřem a dejte do lednice.
- 5Nyní si připravte zbylé ingredience: Baby špenát nakrájejte nahrubo. Avokádo zbavte slupky a pecky a nakrájejte na malé kostičky (cca 1 cm × 1 cm).
- 6Nakonec si nachystejte větší mísu, dejte do ní uvařenou quinou, upečený batát, nakrájený baby špenát, kostičky avokáda a scezené fazole, vše zalijte připraveným dresinkem, dle potřeby dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová