SUROVINY

  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 350 g jemně mletého hovězího masa
  • 200 g jemně mletého vepřového masa
  • 100 g oloupané cibule
  • 100 g oloupané mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 40 g olivového oleje
  • 20 g oloupaného česneku
  • 150 ml suchého bílého vína
  • ½ lžíce sušeného oregana
  • ½ lžíce sušeného estragonu
  • ½ lžíce najemno nakrájeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 3 střední červené cibule
  • 3 střední rajčata
  • 2 žluté papriky
  • 1 cuketa dlouhá cca 20 cm
  • 1 menší lilek

POSTUP

  • 1
    Cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek nakrájíme na jemné kostičky o hraně 3 mm.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme polovinu oleje, přidáme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a restujeme je 2 minuty dozlatova. Přidáme cibuli a česnek a restujeme další 2 minuty.
  • 3
    Přidáme maso, sůl, pepř, bobkový list, tři čtvrtiny oregana, estragonu a tymiánu a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Přilijeme víno a mícháme 1 minutu.
  • 4
    Přidáme 150 g konzervovaných rajčat, promícháme, stáhneme oheň na třetinu a necháme vařit 5 minut. Vyndáme bobkový list a vyhodíme ho.

POSTUP NA DOKONČENÍ

  • 2
    Rajčata rozřízneme podélně na stejné poloviny, lžičkou vydlabeme střední část se semínky a přidáme je do kastrolu k masu. Papriky rozřízneme napůl a vykrojíme jádřince.
  • 3
    Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
  • 3
    Z lilku a cukety seřízneme oba konce a zeleninu nakrájíme na špalíčky dlouhé 4 cm. Malým nožem vyřízneme středy se semínky tak, aby u každého špalíčku lilku i cukety zůstalo dno a stěny silné 0,5 cm.
  • 4
    Z cibule seřízneme oba konce, rozkrojíme je na poloviny a vytáhneme středy tak, aby také zůstaly stěny silné 0,5 cm. Částí vytažené dužniny cibule zakryjeme dno.
  • 5
    Zbylá konzervovaná rajčata lehce rozmačkáme vidličkou a rozetřeme je na dno pekáče. Na ně položíme připravenou zeleninu a naplníme ji masovou směsí. Posypeme zbylými bylinkami a pokapeme zbylým olivovým olejem.
  • 6
    Pekáč překryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby na 25 minut. Poté alobal sundáme, teplotu v troubě zvýšíme na 190 ˚C a pečeme dalších 10 minut.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

400 g konzervovaných rajčat
350 g jemně mletého hovězího masa
200 g jemně mletého vepřového masa
 
100 g oloupané cibule
 
100 g oloupané mrkve
 
100 g řapíkatého celeru
 
40 g olivového oleje
 
20 g oloupaného česneku
 
150 ml suchého bílého vína
 
½ lžíce sušeného oregana
 
½ lžíce sušeného estragonu
 
½ lžíce najemno nakrájeného tymiánu
 
1 bobkový list
 
špetka čerstvě mletého pepře
 
1 lžička soli
 

SUROVINY NA DOKONČENÍ

3 střední červené cibule
 
3 střední rajčata
 
2 žluté papriky
 
1 cuketa dlouhá cca 20 cm
 
1 menší lilek