4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 3 lilky po cca 220 g
  • 5 středně velkých rajčat
  • 4 vejce
  • 50 g olivového oleje
  • 2 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • 2 lžíce najemno nakrájené pažitky
  • 4 lžičky rostlinného oleje
  • pepř
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • potravinářskou fólii
  • kuchyňský provázek
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 2Lilky podélně rozkrojíme a dužninu lehce nařízneme do mřížky. Na pánvi s nepřilnavým povrchem na středním ohni rozehřejeme olivový olej a lilky na něm řeznou stranou dolů opečeme dozlatova. Poté je položíme na plech řeznou stranou nahoru, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 30 minut.
  • 3Poté je necháme částečně zchladnout, upečenou dužninu lžící vyškrábneme na prkénko a nakrájíme najemno. Dáme do mísy. Po upečení lilku by mělo zbýt v míse 300 g dužniny.
  • 4V hrnci přivedeme k varu vodu, do vroucí vody vložíme vždy nejvíce 2 rajčata naříznutí do křížku a vaříme 15–20 vteřin. Poté je ihned přendáme do mísy s ledovou vodou a necháme vychladit. Poté z rajčat sloupneme slupku, rozkrojíme je, lžící vyškrábneme semínka a ta vyhodíme. Dužninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 5Konfitovaný česnek vymáčkneme ze slupky, rozmačkneme ho vidličkou a přidáme spolu s ochuceným česnekovým olejem do mísy k lilku. Přidáme nakrájenou dužninu rajčat, petržel, 5 g soli a špetku čerstvě mletého pepře. Důkladně promícháme.
  • 6V rendlíku přivedeme k varu vodu. Menší misku vyložíme potravinářskou fólií, vlijeme do ní 1 kávovou lžičku oleje a opatrně do ní vyklepneme 1 vejce tak, aby se neporušilo. Okraje fólie stiskneme k sobě, aby okolo vejce nezbyl žádný vzduch a svážeme ji. Takto připravíme i zbývající vejce.
  • 7Vejce ve fólii vložíme do vroucí vody, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 5 minut. Uvařená vejce přendáme na talíř a opatrně je zbavíme potravinářské fólie.
  • 8Na talíř servírujeme lilek, na něj položíme vejce, lehce ho osolíme, opepříme a posypeme nakrájenou pažitkou.
Tip
Podávejte dle chuti s pečivem, s novými bramborami nebo jen tak.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

3 lilky po cca 220 g

Lilek bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

5 středně velkých rajčat

Rajčata bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

4 vejce

 

50 g olivového oleje

 

2 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele

 

2 lžíce najemno nakrájené pažitky

 

4 lžičky rostlinného oleje

 

pepř

 

sůl

 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

potravinářskou fólii

 

kuchyňský provázek