Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 3 lilky po cca 220 g
  • 50 g olivového oleje
  • 5 středně velkých rajčat
  • 2 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • 4 vejce
  • 4 lžičky rostlinného oleje
  • 2 lžíce najemno nakrájené pažitky
  • pepř
  • sůl

YOU ALSO NEED

  • potravinářskou fólii
  • kuchyňský provázek

INSTRUCTIONS

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 2
    Lilky podélně rozkrojíme a dužninu lehce nařízneme do mřížky. Na pánvi s nepřilnavým povrchem na středním ohni rozehřejeme olivový olej a lilky na něm řeznou stranou dolů opečeme dozlatova. Poté je položíme na plech řeznou stranou nahoru, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 30 minut.
  • 3
    Poté je necháme částečně zchladnout, upečenou dužninu lžící vyškrábneme na prkénko a nakrájíme najemno. Dáme do mísy. Po upečení lilku by mělo zbýt v míse 300 g dužniny.
  • 4
    V hrnci přivedeme k varu vodu, do vroucí vody vložíme vždy nejvíce 2 rajčata naříznutí do křížku a vaříme 15–20 vteřin. Poté je ihned přendáme do mísy s ledovou vodou a necháme vychladit. Poté z rajčat sloupneme slupku, rozkrojíme je, lžící vyškrábneme semínka a ta vyhodíme. Dužninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 5
    Konfitovaný česnek vymáčkneme ze slupky, rozmačkneme ho vidličkou a přidáme spolu s ochuceným česnekovým olejem do mísy k lilku. Přidáme nakrájenou dužninu rajčat, petržel, 5 g soli a špetku čerstvě mletého pepře. Důkladně promícháme.
  • 6
    V rendlíku přivedeme k varu vodu. Menší misku vyložíme potravinářskou fólií, vlijeme do ní 1 kávovou lžičku oleje a opatrně do ní vyklepneme 1 vejce tak, aby se neporušilo. Okraje fólie stiskneme k sobě, aby okolo vejce nezbyl žádný vzduch a svážeme ji. Takto připravíme i zbývající vejce.
  • 7
    Vejce ve fólii vložíme do vroucí vody, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 5 minut. Uvařená vejce přendáme na talíř a opatrně je zbavíme potravinářské fólie.
  • 8
    Na talíř servírujeme lilek, na něj položíme vejce, lehce ho osolíme, opepříme a posypeme nakrájenou pažitkou.
Tip
Podávejte dle chuti s pečivem, s novými bramborami nebo jen tak.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

YOU ALSO NEED