Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

MUSAKA

  • 500 g mletého hovězího krku
  • 300 g oloupaných brambor (varný typ B)
  • 300 g oloupaného lilku
  • 200 g oloupané cibule
  • 50 g slaniny
  • 30 g oloupaného česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce najemno nakrájeného tymiánu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • špetka mletého kmínu
  • máslo na vymazání pekáče
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

BEŠAMEL

  • 500 ml polotučného mléka
  • 100 ml smetany, min. 31%
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • špetka cukru krupice
  • špetka soli

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • alobal

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA BEŠAMEL

  • 1V rendlíku na středním ohni rozehřejeme máslo. Přidáme hladkou mouku a mícháme 1 minutu. Přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Stáhneme oheň pod třetinu a za stálého míchání metličkou vaříme 10 minut. Přidáme cukr a sůl, přilijeme smetanu, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Stáhneme z ohně.

POSTUP NA MUSAKU

  • 1Maso umeleme najemno.
  • 2200 g lilku nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm, zbytek nakrájíme na kolečka silná 2 mm. Cibuli a česnek nakrájíme najemno, slaninu na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme slaninu a za častého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme mletý kmín, cibuli a česnek a necháme je jen krátce zesklovatět. Přidáme mleté maso a na vyšším ohni restujeme za častého míchání 5 minut nebo dokud maso nezačne hnědnout. Přidáme ½ lžičky soli, špetku pepře a promícháme.
  • 4Stáhneme oheň pod polovinu, přidáme lilek nakrájený na kostičky a restujeme dalších 5 minut. Často mícháme. Přidáme papriku a tymián a restujeme další 2 minuty. Přilijeme 500 ml vody, přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a stáhneme oheň na minimum. Necháme dusit za občasného zamíchání 40 minut.
  • 5Troubu rozehřejeme na 160 ˚C. Pekáček vymažeme máslem.
  • 6Brambory nakrájíme na plátky silné 2 mm. Na dno pekáčku vlijeme polovinu bešamelu. Na něj rozložíme polovinu brambor, osolíme je a opepříme. Na brambory rozložíme polovinu masové směsi. Na ni poskládáme zbylé brambory a plátky lilku, osolíme je a opepříme. Na ně rozložíme zbylou masovou směs a potřeme ji zbylým bešamelem.
  • 7Pekáček překryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby na 45 minut. Poté sundáme alobal a pečeme dalších 10 minut, než bešamel na povrchu lehce zezlátne.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

MUSAKA

500 g mletého hovězího krku

Hovězí krk bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

300 g oloupaných brambor (varný typ B)

Brambory varný typ B bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

300 g oloupaného lilku

 

200 g oloupané cibule

 

50 g slaniny

 

30 g oloupaného česneku

 

6 lžic olivového oleje

 

1 lžíce najemno nakrájeného tymiánu

 

1 lžíce sladké papriky

 

špetka mletého kmínu

 

máslo na vymazání pekáče

 

čerstvě mletý pepř

 

sůl

 

BEŠAMEL

500 ml polotučného mléka

 

100 ml smetany, min. 31%

 

50 g hladké mouky

 

50 g másla

 

špetka cukru krupice

 

špetka soli

 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

alobal

 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.