SUROVINY

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g změklého másla
  • 60 g cukru
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí
  • 35 g rozinek
  • 20 g čerstvého droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 1 vejce a rozšlehané vejce na pomazání
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • mandlové lupínky na posypání
  • 4 g soli

ještě potřebujete

  • pečicí papír

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

POSTUP

  • 1
    Těsto zaděláme takzvaně na omládek: v míse robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, do něj vlijeme dvě třetiny mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
  • 2
    V rendlíku rozehřejeme máslo. Vejce v misce prošleháme vidličkou. Do mísy s omládkem přidáme zbylé mléko, máslo, oba druhy cukru, sůl, najemno nastrouhanou citronovou kůru a vejce a v robotu během 10 minut vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout na teplém místě.
  • 3
    Troubu rozehřejeme na 160 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  • 4
    Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů, každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen dlouhý asi 30 cm. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.
  • 5
    Vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 1 hodinu kynout. Poté ji potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 40–50 minut.

Pletení vánočky

  • 1
    Prameny rozdělíme na polovinu, tedy na tři a tři prameny. Překřížíme levou ruku přes pravou a chytneme oba vnější prameny (levou rukou držíme pravý pramen, pravou levý). Překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe, a potom pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany.
  • 2
    Levou rukou zespodu uchopíme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany.
  • 3
    Pravou rukou zespodu uchopíme levý vnější pramen a ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe, a pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany.
  • 4
    Levou rukou zespodu uchopíme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany.
  • 5
    Pokračujeme stejně jako v bodě 2 a postupy střídáme, dokud nezapleteme všechny prameny.
     
     
     
     
     

TIP

Strouhejte jen žlutou část kůry, bílá je hořká.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ještě potřebujete

 

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU