1 KUSDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 60 g cukru
- 40 g rozinek
- 40 g nasekaných loupaných mandlí
- 20 g čerstvého droždí
- 120 ml mléka
- 1 vejce do těsta a 1 rozšlehané na pomazání
- 1 sáček vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- mandlové lupínky na posypání
- 4 g soli
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- pečicí papír
SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Těsto zaděláme takzvaně na omládek: v míse robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, do něj vlijeme dvě třetiny mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
- 2V rendlíku na menším ohni rozpustíme máslo. Do mísy s omládkem přidáme zbylé mléko, máslo, oba druhy cukru, sůl, najemno nastrouhanou citronovou kůru a vejce a v robotu s nástavcem typu hák během 10 minut vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout na teplém místě.
- 3Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 4Odpočinuté těsto skulíme do bochánku (tzn. pořádně jej utáhneme, aby při kynutí a pečení drželo tvar), položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně 1 hodinu nakynout.
- 5Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec ho navrchu prostřihneme nůžkami nebo prořízneme do kříže. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 40–50 minut dozlatova.
Tip
Správně nakynutý mazanec poznáte tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem stále vrací zpět.
Zrání těsta nepodceňujte, v tuto chvíli se pojí chutě, těsto se začíná prokvášet a
dostává energii. Pokud mu dopřejete odpočinek, bude se později dobře zpracovávat.
Pokud necháte těsto důkladně vykynout, bude v troubě držet tvar a nepotrhá se.
Nastrouhejte jen žlutou část citronové kůry, bílá je hořká.
Upečené těsto poznáte tak, že když do jeho středu zapíchnete špejli a vytáhnete ji, zůstane suchá. Pokud je na špejli po vytažení těsto, pečte ještě chvíli.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef