Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 60 g cukru
  • 40 g rozinek
  • 40 g nasekaných loupaných mandlí
  • 20 g čerstvého droždí
  • 120 ml mléka
  • 1 vejce do těsta a 1 rozšlehané na pomazání
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • mandlové lupínky na posypání
  • 4 g soli

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • pečicí papír

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Těsto zaděláme takzvaně na omládek: v míse robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, do něj vlijeme dvě třetiny mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
  • 2V rendlíku na menším ohni rozpustíme máslo. Do mísy s omládkem přidáme zbylé mléko, máslo, oba druhy cukru, sůl, najemno nastrouhanou citronovou kůru a vejce a v robotu s nástavcem typu hák během 10 minut vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout na teplém místě.
  • 3Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 4Odpočinuté těsto skulíme do bochánku (tzn. pořádně jej utáhneme, aby při kynutí a pečení drželo tvar), položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně 1 hodinu nakynout.
  • 5Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec ho navrchu prostřihneme nůžkami nebo prořízneme do kříže. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 40–50 minut dozlatova.
Tip
Správně nakynutý mazanec poznáte tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem stále vrací zpět. Zrání těsta nepodceňujte, v tuto chvíli se pojí chutě, těsto se začíná prokvášet a dostává energii. Pokud mu dopřejete odpočinek, bude se později dobře zpracovávat. Pokud necháte těsto důkladně vykynout, bude v troubě držet tvar a nepotrhá se. Nastrouhejte jen žlutou část citronové kůry, bílá je hořká. Upečené těsto poznáte tak, že když do jeho středu zapíchnete špejli a vytáhnete ji, zůstane suchá. Pokud je na špejli po vytažení těsto, pečte ještě chvíli.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

230 g hladké mouky

Hladká mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

100 g polohrubé mouky

Polohrubá mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

70 g másla

 

60 g cukru

 

40 g rozinek

 

40 g nasekaných loupaných mandlí

 

20 g čerstvého droždí

 

120 ml mléka

 

1 vejce do těsta a 1 rozšlehané na pomazání

 

1 sáček vanilkového cukru

 

nastrouhaná kůra z 1 citronu

 

mandlové lupínky na posypání

 

4 g soli

 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

pečicí papír

 

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.