2 BOCHNÍKY

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

CHLÉB

  • 600 g pšeničné hladké mouky
  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 700 ml černého piva
  • 25 ml octa
  • 30 g čerstvého droždí
  • 25 g soli

NA DOKONČENÍ

  • žitná mouka na vysypání ošatek
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1Do mísy nalijeme pivo pokojové teploty a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu a necháme 10 minut míchat. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na slabě pomoučený vál, velmi lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme 60 minut zrát.
  • 2Troubu rozehřejeme na 250 °C. Plech poprášíme moukou.
  • 3Vyzrálé těsto rozdělíme na dva díly. Z obou dílů vypracujeme na pomoučeném vále bochánky. Přemístíme je hladkou stranou dolů (spojem nahoru) do moukou lehce vysypaných ošatek a necháme kynout 50 minut.
  • 4Poté chleby vyklopíme na plech a vložíme je do zapářené rozehřáté trouby. Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme 35–40 minut.
Tip
Troubu zapáříte tak, že ji rozehřejete a na její stěny rozprašovačem (na květiny) stříkáte vodu, dokud se nevytvoří oblak páry. Pak do ní ihned vložíte plech s chlebem. Použijte zvětralé (vybublané) pivo, nechlazené. Místo pšeničné hladké mouky můžete použít pšeničnou hladkou mouku chlebovou.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

CHLÉB

NA DOKONČENÍ