SUROVINY NA NA BIGA STARTÉR

  • 350 g hladké mouky a mouka na poprášení
  • 10 g čerstvého droždí
  • rostlinný olej na vymazání mísy

SUROVINY NA TĚSTO

  • 60 ml vlažného mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 50 ml olivového oleje na potření těsta
  • 15 g soli
  • 500 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • potravinářskou fólii
  • pečicí papír

POSTUP NA BIGA STARTÉR

  • 1
    Droždí rozetřeme se 30 ml vlažné vody.
  • 2
    Do mísy robota vsypeme mouku a hnětacím hákem začneme míchat na střední otáčky. Postupně přidáváme drožďovou směs a 170 ml vlažné vody. Mícháme v robotu 5 minut, než je těsto hladké a elastické.
  • 3
    Vymažeme mísu olejem a dáme do ní těsto. Mísu přetáhneme potravinářskou fólií a těsto necháme zrát na teplém místě 12–15 hodin.

POSTUP NA TĚSTO

  • 1
    V misce smícháme droždí se 30 ml vlažné vody do krémové konzistence a poté přimícháme 370 ml vlažné vody. Smícháme s biga startérem.
  • 2
    Do mísy robota vlijeme mléko, přidáme drožďovou směs a postupně vmícháme mouku. Těsto mícháme při vyšších otáčkách robota 10 minut. Poté přidáme sůl a olivový olej a mícháme další 1 minutu.
  • 3
    Těsto potřeme olejem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 1–1,5 hodiny, než zdvojnásobí svůj objem.
  • 4
    Vál posypeme moukou a velmi opatrně na něj vyklopíme vyzrálé těsto, aby se nesrazilo.
  • 5
    Pomoučenýma rukama opatrně vytvarujeme těsto do obdélníkového plátu 2,5 cm vysokého a rozdělíme ho nožem nebo rádýlkem na 6 stejných obdélníkových dílů.
  • 6
    Troubu rozehřejeme na 220 °C.
  • 7
    Všechny díly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout 30 minut.
  • 8
    Co nejrychleji postříkáme rozprašovačem stěny trouby vodou, až se začne tvořit pára. Ihned do ní vložíme plech s pečivem a troubu co nejrychleji zavřeme.
  • 9
    Pečeme 30 minut dozlatova a poté necháme hotové pečivo vychladnout na mřížce.

TIP

Biga je italský název pro předkvašené pšeničné těsto, ze kterého se následně vyrábějí různé druhy italského pečiva. Pro tento typ pečiva je pára v troubě na začátku pečení důležitá. Nemáte-li rozprašovač, dejte vodu do misky, a co nejrychleji prsty nastříkejte vodu na stěny trouby tak, aby vznikla pára. Celý proces je nutné dělat velmi rychle, aby trouba nevychladla. Stejně tak je důležité rychle pečivo dát do trouby, dokud v ní pára ještě je.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA NA BIGA STARTÉR

 
 
 

SUROVINY NA TĚSTO

 
 
 
 
 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE