Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

SUROVINY

  • 750 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 50 g změklého másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • rostlinný olej na vymazání formy
  • 15 g soli

POSTUP

  • 1
    Do mísy robotu vlijeme 450 ml vody, rozdrobené droždí a pak přidáme ostatní suroviny. Mícháme v robotu na střední rychlost 10 minut do jemného, hladkého těsta. Posypeme vál moukou, těsto na něj vyklopíme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 30 minut.
  • 2
    Vyzrálé těsto rukama vypracujeme do válečku, který rozdělíme na 8 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme kuličky.
  • 3
    Vymažeme olejem formu a položíme do ní kuličky vedle sebe. Kuličky jemně zmáčkneme a necháme kynout na teplém místě 45–50 minut tak, aby těsto dosáhlo 2 cm nad okraj formy.
  • 4
    Troubu rozehřejeme na 250 °C.
  • 5
    Rozprašovačem postříkáme stěny trouby vodou, až se začne tvořit pára. Pracujeme rychle. Ihned do ní vložíme formu, zavřeme troubu a pečeme 3 minuty. Troubu otevřeme, aby odešla přebytečná pára, snížíme teplotu na 175 °C a pečeme dále 35 minut do světlehnědé barvy.
  • 6
    Chléb vyklopíme z formy a necháme zchladnout na mřížce.
     
     

TIP

Pokud nemáte rozprašovač, stačí prsty rukou nastříkat na rozehřáté stěny trouby co nejrychleji vodu tak, aby se vytvořila pára. V tomto kroku je nutné pracovat velmi rychle, aby otevřená trouba příliš nevychladla.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef