Skip navigation
  • Our dear customers, interest in our service is currently enormous, and time slots are disappearing faster than cookies from the table. If none of them suit you, don't despair!
    Show more

1 piece
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g změklého másla
  • 750 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 15 g soli
  • rostlinný olej na vymazání formy

INSTRUCTIONS

  • 1
    Do mísy robotu vlijeme 450 ml vody, rozdrobené droždí a pak přidáme ostatní suroviny. Mícháme v robotu na střední rychlost 10 minut do jemného, hladkého těsta. Posypeme vál moukou, těsto na něj vyklopíme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 30 minut.
  • 2
    Vyzrálé těsto rukama vypracujeme do válečku, který rozdělíme na 8 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme kuličky.
  • 3
    Vymažeme olejem formu a položíme do ní kuličky vedle sebe. Kuličky jemně zmáčkneme a necháme kynout na teplém místě 45–50 minut tak, aby těsto dosáhlo 2 cm nad okraj formy.
  • 4
    Troubu rozehřejeme na 250 °C.
  • 5
    Rozprašovačem postříkáme stěny trouby vodou, až se začne tvořit pára. Pracujeme rychle. Ihned do ní vložíme formu, zavřeme troubu a pečeme 3 minuty. Troubu otevřeme, aby odešla přebytečná pára, snížíme teplotu na 175 °C a pečeme dále 35 minut do světlehnědé barvy.
  • 6
    Chléb vyklopíme z formy a necháme zchladnout na mřížce.
     
     
Tip
Pokud nemáte rozprašovač, stačí prsty rukou nastříkat na rozehřáté stěny trouby co nejrychleji vodu tak, aby se vytvořila pára. V tomto kroku je nutné pracovat velmi rychle, aby otevřená trouba příliš nevychladla.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS