SUROVINY

  • 480 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 350 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 15 g změklého másla
  • 1 hrst rýžové mouky na poprášení těsta
  • 3–4 lžíce rostlinného oleje na smažení
  • 10 g soli

POSTUP

  • 1
    V míse smícháme 200 ml mléka, cukr a droždí a poté vmícháme zbývající mléko a změklé máslo.
  • 2
    Do mísy robota vsypeme mouku a sůl, promícháme a uprostřed uděláme důlek. Vlijeme do něj drožďovou směs a mícháme hnětacím hákem při středních otáčkách 10 minut, až je těsto hladké a elastické. Překryjeme ho čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 60 minut, nebo než zdvojnásobí svůj objem.
  • 3
    Vál poprášíme hladkou moukou a vyklopíme na něj vyzrálé těsto. Vyválíme ho na plát silný 1,5 cm a pomoučeným vykrajovátkem z něj vykrojíme 9 koleček.
  • 4
    Plech vydatně poprášíme hladkou moukou.
  • 5
    Kolečka zaprášíme rýžovou moukou a položíme je na pomoučený plech. Přikryjeme je čistou utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě.
  • 6
    Na sporáku na středním ohni rozpálíme těžkou litinovou nebo ocelovou pánev a stáhneme oheň na třetinu. Do horké pánve vlijeme 1 lžíci oleje a převrátíme do ní kolečka těsta tak, aby se smažila nejprve strana posypaná rýžovou moukou.
  • 7
    Smažíme postupně pomalu 6–7 minut na každé straně dozlatova. Hotové muffiny necháme vychladnout na mřížce.

TIP

Na vykrajování budete potřebovat kulaté vykrajovátko Ø 8 cm. Pánev stačí olejem jen vymazat. Není třeba velkého množství tuku.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY