V míse smícháme 200 ml mléka, cukr a droždí a poté vmícháme zbývající mléko a změklé máslo.
2
Do mísy robota vsypeme mouku a sůl, promícháme a uprostřed uděláme důlek. Vlijeme do něj drožďovou směs a mícháme hnětacím hákem při středních otáčkách 10 minut, až je těsto hladké a elastické. Překryjeme ho čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 60 minut, nebo než zdvojnásobí svůj objem.
3
Vál poprášíme hladkou moukou a vyklopíme na něj vyzrálé těsto. Vyválíme ho na plát silný 1,5 cm a pomoučeným vykrajovátkem z něj vykrojíme 9 koleček.
4
Plech vydatně poprášíme hladkou moukou.
5
Kolečka zaprášíme rýžovou moukou a položíme je na pomoučený plech. Přikryjeme je čistou utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě.
6
Na sporáku na středním ohni rozpálíme těžkou litinovou nebo ocelovou pánev a stáhneme oheň na třetinu. Do horké pánve vlijeme 1 lžíci oleje a převrátíme do ní kolečka těsta tak, aby se smažila nejprve strana posypaná rýžovou moukou.
7
Smažíme postupně pomalu 6–7 minut na každé straně dozlatova. Hotové muffiny necháme vychladnout na mřížce.
TIP
Na vykrajování budete potřebovat kulaté vykrajovátko Ø 8 cm.
Pánev stačí olejem jen vymazat. Není třeba velkého množství tuku.
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef