Milí zákazníci, abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, počet položek nákupu je omezen na 35. Současně rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami (s výjimkou seniorů a ZTP). Při přebírání nákupu mějte prosím roušku a pokud to není nutné, nevracejte nám tašky ani vratné obaly. Všechny Vás prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY

  • 600 g pšeničné hladké mouky
  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 850 ml kysaného podmáslí
  • 25 ml octa
  • 30 g čerstvého droždí
  • 5 g celého kmínu
  • 25 g soli

Suroviny na dokončení

  • žitná mouka na vysypání ošatek

Postup

  • 1
    Do mísy nalijeme podmáslí pokojové teploty a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu a necháme míchat 10 minut. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál, velmi lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme 45 minut zrát.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 250 °C. Plech lehce poprášíme moukou.
  • 3
    Vyzrálé těsto rozdělíme na dva díly. Z obou dílů vypracujeme na pomoučeném vále bochánky. Přemístíme je hladkou stranou dolů (spojem nahoru) do moukou lehce vysypaných ošatek a necháme je 50 minut kynout.
  • 4
    Poté chleby vyklopíme na plech a vložíme je do zapářené předehřáté trouby. Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme 35–40 minut.

TIP

Troubu zapáříte tak, že ji rozehřejete a na její stěny rozprašovačem (na květiny) stříkáte vodu, dokud se nevytvoří oblak páry. Pak do ní ihned vložíte plech s chlebem. Místo pšeničné hladké mouky můžete použít pšeničnou hladkou mouku chlebovou.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef