Milí zákazníci, abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, počet položek nákupu je omezen na 35. Současně rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami (s výjimkou seniorů a ZTP). Při přebírání nákupu mějte prosím roušku a pokud to není nutné, nevracejte nám tašky ani vratné obaly. Všechny Vás prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Suroviny na těsto

  • 600 g pšeničné hladké mouky
  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 25 ml octa
  • 5 g kmínu
  • 25 g soli

Suroviny na vložku

  • 650 g oloupané cibule
  • 100 g sádla

Suroviny na dokončení

  • žitná mouka na vysypání ošatek

Postup na vložku

  • 1
    Cibuli nakrájíme nahrubo. V pánvi na středním ohni ji za častého míchání orestujeme dozlatova na sádle. Orestovanou cibuli přendáme na kuchyňský papír, abychom ji zbavili přebytečného tuku.
  • 2
    Takto ze základní váhy připravíme 250 g restované cibule, kterou potřebujeme pro přípravu chleba.

Postup na chleba

  • 1
    Do mísy nalijeme 700 ml vlažné vody o teplotě přibližně 30 °C a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu a necháme 10 minut míchat. Minutu před koncem míchání přidáme orestovanou cibuli. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na slabě pomoučený vál, velmi lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme 30 minut zrát.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 250 °C. Plech lehce poprášíme moukou.
  • 3
    Vyzrálé těsto rozdělíme na 2 díly. Z obou dílů vypracujeme na pomoučeném vále bochánky. Přemístíme he hladkou stranou dolů (spojem nahoru) do moukou lehce vysypaných ošatek a necháme 50 minut kynout.
  • 4
    Poté chleby vyklopíme na plech a vložíme je do zapářené rozehřáté trouby. Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme 35–40 minut.

TIP

Troubu zapáříte tak, že ji rozehřejete a na její stěny rozprašovačem (na květiny) stříkáte vodu, dokud se nevytvoří oblak páry. Pak do ní ihned vložíte plech s chlebem. Místo pšeničné hladké mouky můžete použít pšeničnou hladkou mouku chlebovou.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef