Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

6 PIECES
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 10 g čerstvého droždí
  • 10 g cukru krupice
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 kg hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
  • 30 g soli

YOU WILL ALSO NEED

  • potravinářskou fólii
  • pečicí papír

INSTRUCTIONS

  • 1
    V 500 ml vlažné vody důkladně rozmícháme droždí, cukr a olivový olej. Do mísy robotu nasypeme mouku, přilijeme vodu s droždím a olejem a začneme pomalu míchat hnětacím hákem. Jakmile se mouka spojí s tekutou směsí, přidáme sůl.
  • 2
    Těsto mícháme při středních otáčkách 10 minut, poté ho vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme z něj kouli a potřeme ji lžičkou olivového oleje, aby neoschla. Necháme 10 minut odpočívat.
  • 3
    Odpočinuté těsto rozdělíme na stejných 6 porcí, které „naboulujeme“, tedy vytvoříme z nich bochánky. Bochánky položíme na plech, přikryjeme je potravinářskou fólií a necháme kynout 1 hodinu, nebo než zdvojnásobí svůj objem. Poté je dáme do lednice a necháme do druhého dne vyzrát. Druhý den vyndáme bochánky z lednice 1 hodinu předtím, než budeme pizzu připravovat.
  • 4
    Vál posypeme moukou, těsto na něj položíme, zmáčkneme dlaní a prsty roztahujeme do kruhu tak, aby na kruhu zůstal zvýšený okraj. Těsto otočíme a dále ho roztahujeme tak, aby se do kruhu vešly obě ruce. Těsto nazdvihneme, podsypeme moukou, do kruhu těsta položíme obě ruce tak, aby nepřesahovaly přes okraj a krouživým pohybem těsto roztahujeme. Pravou rukou táhneme směrem doprava, levou směrem nahoru. Takto těsto pomalu roztahujeme, dokud nemá v průměru 32 cm.
  • 5
    Troubu rozehřejeme na její maximum a dáme dovnitř obráceně plech nebo plochý kámen vhodný pro pečení pizzy, aby se rozpálil.
  • 6
    Připravené těsto položíme na pečicí papír ve velikosti plechu a potřeme ho náplní tak, aby okraj pizzy zůstal čistý. Dáme s papírem do rozehřáté trouby na plech nebo kámen a pizzu upečeme.
     
     
     
     
     
     
     
     
Tip
„Boulování“ znamená vytvořit z těsta stejné propracované koule, které se nechají zrát. Jen vyzrálé těsto vám zaručí kvalitní výsledek. Pokud těsto při roztahování praskne, zalepte ho přetažením těsta směrem ze středu k trhlině.  Těsto vydrží v lednici až 3 dny, ale nikdy ho nezamrazujte. POZOR! Správná teplota na pečení pizzy v pizzeriích je 400 °C u neapolské pizzy dokonce 500 °C, což dosáhnete pouze v peci na pizzu. Nedá se zcela přesně určit, jak dlouho budete pizzu péci v domácích podmínkách, neboť v domácí troubě tak vysokých teplot jako u originální pece na pizzu nedosáhnete. Pečte pizzu tedy tak dlouho, dokud její okraje nezezlátnou.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

YOU WILL ALSO NEED