Slide 1 of 2

Rajče na větvičce volné 1ks

cca 140 g
cca 7,69 Kč 54,90 Kč/kg
Země původu: Španělsko, Holandsko,

Popis produktu

Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé nebo doplněk či příloha běžné stravy.

Rajčata řadíme mezi plodovou zeleninu, která se pěstuje ve všech zemích světa. Zralá rajčata jsou bohatá na Beta-karoten a vitamín C, v menší míře obsahují také vitamín B a lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Obsahují více než 90 % vody, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Mají vysoký podíl vlákniny, naopak tuk neobsahují téměř žádný.

Rajčata, Caprese, Mozzarella, Basile

Použití

Rajčata jsou oblíbenou a všestranně využitelnou zeleninou. Podáváme je především syrová, kdy tvoří přílohu nebo oblohu jídlům masitým i bezmasým. Oblíbený je šopský salát s cibulí, paprikou, balkánským sýrem a bulharským kořením nebo salát capresse s mozarellou, bazalkou, olivovým olejem a kořením, ale také velice jednoduchý polský salát, jehož součástí jsou právě rajčata, cibulka a směs sekaných bylinek. Kromě toho se však rajčata velmi dobře upravují také jako teplé jídlo a s dalšími surovinami je možné připravit chutný a zdravý pokrm. Rajská omáčka je typická pro českou kuchyni, taktéž polévka. Mezi chuťově pestřejší jídla však určitě patří rajčata zapékaná nebo plněná.

Připravte si doma zapečená rajčata inspirovaná italskou kuchyní: Rajčata nakrájíme na středně silné plátky, taktéž nakrájíme mozzarellu a plátky rajčat rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Na rajčata dáme plátky mozzarelly a posypeme parmazánem. Nakonec pokapeme olivovým olejem, přidáme hrubě umle­tý pepř a sekanou bazalku. Vložíme do předem předehřáté trouby (200°C) a zapékáme asi 20 min. Podáváme s bílým pečivem nebo i jako přílohu k libovolnému masu.

Skladování

Rajčata se nehodí ke skladování, po dozrání vydrží jen pár dnů. Uchovávejte je v chladu, např. ve sklepě, teplota by se měla pohybovat lehce nad 10°C, v ledničce je příliš chladno.

Složení

Rajče na větvičce
I. jakost