SUROVINY NA SALÁT

  • 1 kg rajčat různých druhů, barev a velikostí
  • 50 g oloupané červené cibule
  • 10 g lístků plocholisté petržele
  • 1 lžička soli

SUROVINY NA DRESINK

  • 50 g bílého vinného octa
  • 50 g cukru krupice
  • 75 g olivového oleje

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Síla salátu nejlépe vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny. Volte bílá či šumivá a se šťavnatou kyselinou.

POSTUP NA SALÁT

  • 1
    Rajčata nakrájíme dle velikosti – menší (např. cherry rajčata) na poloviny, větší na čtvrtiny, na šestiny nebo na plátky.
  • 2
    Cibuli nakrájíme na velmi jemné plátky, propláchneme ji v ledové vodě a necháme okapat. Petržel nakrájíme nahrubo.
  • 3
    V míse smícháme nakrájená rajčata, okapanou cibuli,  petržel a sůl.
  • 4
    Před podáváním salát zalijeme dresinkem a promícháme.

POSTUP NA DRESINK

  • 1
    V misce smícháme suroviny a metličkou je šleháme tak  dlouho, dokud se nerozpustí cukr. Před podáváním  dresink znovu prošleháme.

TIP

Hotový dresink vydrží v lednici v uzavřené nádobě až týden.  Nakrájenou cibuli můžete spařit během 5 vteřin ve vroucí vodě a ihned ji přendat do nádoby s ledovou vodou, aby se již déle nevařila. Poté ji nechte okapat. Cibule přestane mít palčivou chuť.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA SALÁT

 
 
 
 

SUROVINY NA DRESINK

 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM