Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

2 Portions
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR STEAK

  • 1 steak z hovězí svíčkové o váze 400 g
  • 20 g másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic rostlinného oleje

INGREDIENTS FOR SAUCE

  • 30 g oloupané šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g demi-glace
  • 1 lžička najemno nakrájeného estragonu
  • 1 lžička najemno nakrájené plocholisté petržele
  • 15 g másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 30 g očištěných žampionů bez nohy

PAIRING DISHES WITH WINE

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

INSTRUCTIONS FOR STEAK

  • 1
    Maso necháme odpočinout při pokojové teplotě 1 hodinu. Poté ho ze všech stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Do velkého talíře nalijeme 3 lžíce oleje a maso v něm pečlivě obalíme ze všech stran.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 3
    Na středním ohni rozpálíme pánev. Jakmile se z ní začne kouřit, vlijeme do ní 1 lžíci oleje a krouživým pohybem pánve ho rozprostřeme po celém dnu.
  • 4
    Vložíme do pánve maso nejprve řeznou stranou a podržíme steak kleštěmi, aby nespadl. Pečeme 1,5 minuty, pak opatrně obrátíme na druhou stranu. Pečeme znovu 1,5 minuty. Během pečení s masem nehýbeme!!!
  • 5
    Přilijeme 1 lžíci oleje a maso opečeme po stranách do hnědé barvy. Vždy 30 vteřin a steak pootočíme.
  • 6
    Opečené maso položíme na plech. Doprostřed vpíchneme teploměr tak, aby špička teploměru dosahovala přesně do středu masa.
  • 7
    Pečeme v troubě cca 16–17 minut nebo dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu masa 46 °C. Maso vyndáme z trouby, na steak položíme máslo a necháme na teplém (ne horkém) místě odpočinout 10–12 minut. Nebo aby ideálně vnitřní teplota masa dosáhla 58 °C.
  • 8
    Mezitím co maso odpočívá, prohřejeme krátce omáčku a dáme talíře nahřát do trouby, nebo na 1 minutu na nejvyšší výkon do mikrovlnné trouby.
  • 9
    Poté maso otočíme v másle, které se rozpustilo a znovu osolíme. Rozřízneme ho na 4 stejné části a servírujeme 2 na porci. Přelijeme je trochou omáčky. Zbylou omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.

INSTRUCTIONS FOR SAUCE

  • 1
    Šalotku najemno nakrájíme. Žampiony nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 2
    Na středním ohni rozpálíme rendlík a přidáme olej. Přidáme šalotku a necháme ji za občasného míchání zpěnit. Přidáme nakrájené žampiony a orestujeme je za stálého míchání 1,5 minuty. Přidáme demi-glace a necháme půl minuty přejít varem.
  • 3
    Lehce osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Přidáme nakrájené bylinky.
  • 4
    Studené máslo rozkrájíme na malé kostičky a postupně ho vmícháme do omáčky.
Tip
K vaření použijte vpichový teploměr vhodný do trouby, těžkou litinovou nebo železnou pánev, či pánev se sendvičovým dnem  Ø 26–28 cm a kuchyňské kleště na obrácení masa. Takto připravené maso bude středně propečené, tzv. „medium“.  V tomto receptu jsou uvedeny teploty pro domácí trouby, které většinou lehce podpékají o několik stupňů. V profesionálních troubách či konvektomatech pečte maso při 150 °C 18–20 minut nebo na vnitřní teplotu masa v troubě 46 °C. Dále pokračujte v postupu přípravy stejně.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR STEAK

INGREDIENTS FOR SAUCE

PAIRING DISHES WITH WINE