Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA CHOBOTNICI
- cca 600 g čerstvé nebo vařené chobotnice
- Bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 1 citron (na šťávu a na podávání)
- 3 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl
SUROVINY NA PYRÉ A PAPRIČKY
- 1 střední květák (asi 600 g)
- 200 g paprik Padrone na gril
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 100 ml olivového oleje
- Sůl
- Muškátový oříšek
- Čerstvě mletý černý pepř
- Microgreens hrášku
- 100 g mraženého hrášku
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Chobotnici můžeme koupit již vařenou v úpravě sous-vide, nebo si ji uvařit. Pokud již koupíme vařenou, nebudeme potřebovat další suroviny viz ingredience na chobotnici, pouze citrón.
- 2Pokud ji budeme připravovat sami, tak chobotnici důkladně opláchneme pod studenou vodou. Vložíme ji do velkého hrnce s osolenou vodou, bobkovým listem, pepřem a stroužky česneku. Jakmile voda začne vřít, snížíme teplotu a necháme vařit doměkka – to zabere asi 45–60 minut. Zkontrolujeme měkkost vidličkou –měla by být snadno propíchnutelná. Jakmile je měkká, chobotnici necháme vychladnout v hrnci, udrží si tak více šťávy a chuti.
- 3Květák rozdělíme na růžičky (pár jich dáme stranou k servírování) a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Vaříme ho do měkka cca 10–15 minut. Poté ho slijeme a přidáme máslo a smetanu. Vše rozmixujeme do hladka ponorným mixérem, osolíme a lehce ochutíme muškátovým oříškem.
- 4Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a zprudka orestujeme kousky květáku, dokud není zlatavý, ale uvnitř křupavý. Na stejné pánvi také orestujeme papriky - cca 5 minut. Osolíme a opepříme.
- 5Na hráškový olej hrášek povaříme 2 minuty v osolené vodě a ihned ho zchladíme v ledové vodě, aby zůstal zelený. Poté ho rozmixujeme s olivovým olejem do hladka. Pokud chceme extra jemnou konzistenci, můžeme olej přecedit přes jemné sítko. Dochutíme solí.
- 6Chobotnici nakrájíme na menší kousky nebo necháme celá chapadla. Potřeme ji olivovým olejem, dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu. Rozpálíme gril nebo pánev na vysokou teplotu a rychle grilujeme z každé strany asi 2–3 minuty, dokud nezíská zlatavou kůrku.
- 7Na talíř naneseme vrstvu květákového pyré, položíme na ni grilovanou chobotnici a ozdobíme hráškovým olejem. Nakonec přidáme microgreens hrášku a zakápneme citrónem.

Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.