Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA PESTO
- 120 g vlašských ořechů
- 20 g oloupaného česneku
- 30 g másla
- 40 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano
- 140 ml olivového oleje
- 15 ml bílého vinného octa
- 2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
- 5 g soli
- 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře
SUROVINY NA ZELENINU
- neoloupané malé brambory (varný typ A)
- střední červená cibule
- menší žampiony
- jarní cibulky
- řapíkatý celer
- menší bulva fenyklu
- česnek ve slupce
- menší karotky
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA PESTO
- 1Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 2Ořechy vyskládáme do jedné vrstvy na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 15 minut. Upečené ořechy přendáme z plechu do mísy a necháme vychladnout. Poté je nahrubo pokrájíme.
- 3Česnek nakrájíme nahrubo. V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a česnek na něm necháme za občasného míchání 1 minutu zpěnit. Stáhneme z ohně a za občasného míchání nechám vychladnout. Pozor, ať česnek příliš nezhnědne, pesto by bylo hořké.
- 4Všechny suroviny vložíme do mixéru, přidáme 4 lžíce vody a rozmixujeme. Dle chuti případně dosolíme.
POSTUP NA ZELENINU
- 1Brambory omyjeme a neoloupané uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout. Poté je podle velikosti nakrájíme na čtvrtiny nebo šestiny.
- 2Troubu rozehřejeme na 220 °C.
- 3Zeleninu důkladně omyjeme a osušíme. Cibuli podélně rozřízneme na poloviny a ty nakrájíme podélně na širší měsíčky. Menší žampiony rozřízneme na poloviny, větší na čtvrtiny. Jarní cibulku překrojíme na kousky zhruba 7 cm dlouhé. Řapíkatý celer podélně rozřízneme a nakrájíme na kousky 5–7 cm dlouhé. Fenykl dle velikosti rozřízneme podélně na poloviny, případně na čtvrtiny. Stroužky česneku ponecháme ve slupce.
- 4Veškerou zeleninu včetně uvařených brambor vyskládáme do jedné vrstvy na plech, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 10–12 minut.
- 5Upečenou zeleninu přeskládáme na servírovací mísu. Podáváme s pestem, které můžeme servírovat zvlášť nebo lžičkou nanesené na zeleninu.
Tip
K přípravě budete potřebovat mixér.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef