SUROVINY NA PESTO

  • 120 g vlašských ořechů
  • 20 g oloupaného česneku
  • 30 g másla
  • 40 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano
  • 140 ml olivového oleje
  • 15 ml bílého vinného octa
  • 2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
  • 5 g soli
  • 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře

SUROVINY NA ZELENINU

  • neoloupané malé brambory (varný typ A)
  • střední červená cibule
  • menší žampiony
  • jarní cibulky
  • řapíkatý celer
  • menší bulva fenyklu
  • česnek ve slupce
  • menší karotky
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

POSTUP NA PESTO

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 2
    Ořechy vyskládáme do jedné vrstvy na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 15 minut. Upečené ořechy přendáme z plechu do mísy a necháme vychladnout. Poté je nahrubo pokrájíme.
  • 3
    Česnek nakrájíme nahrubo. V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a česnek na něm necháme za občasného míchání 1 minutu zpěnit. Stáhneme z ohně a za občasného míchání nechám vychladnout. Pozor, ať česnek příliš nezhnědne, pesto by bylo hořké.
  • 4
    Všechny suroviny vložíme do mixéru, přidáme 4 lžíce vody a rozmixujeme. Dle chuti případně dosolíme.

POSTUP NA ZELENINU

  • 1
    Brambory omyjeme a neoloupané uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout. Poté je podle velikosti nakrájíme na čtvrtiny nebo šestiny.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 220 °C.
  • 3
    Zeleninu důkladně omyjeme a osušíme. Cibuli podélně rozřízneme na poloviny a ty nakrájíme podélně na širší měsíčky. Menší žampiony rozřízneme na poloviny, větší na čtvrtiny. Jarní cibulku překrojíme na kousky zhruba 7 cm dlouhé. Řapíkatý celer podélně rozřízneme a nakrájíme na kousky 5–7 cm dlouhé. Fenykl dle velikosti rozřízneme podélně na poloviny, případně na čtvrtiny. Stroužky česneku ponecháme ve slupce.
  • 4
    Veškerou zeleninu včetně uvařených brambor vyskládáme do jedné vrstvy na plech, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 10–12 minut.
  • 5
    Upečenou zeleninu přeskládáme na servírovací mísu. Podáváme s pestem, které můžeme servírovat zvlášť nebo lžičkou nanesené na zeleninu.

TIP

K přípravě budete potřebovat mixér.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA PESTO

 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA ZELENINU