Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Pečená zelenina a oříškové pesto

4 PORCE

SUROVINY NA PESTO

  • 120 g vlašských ořechů
  • 20 g oloupaného česneku
  • 30 g másla
  • 40 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano
  • 140 ml olivového oleje
  • 15 ml bílého vinného octa
  • 2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
  • 5 g soli
  • 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře

SUROVINY NA ZELENINU

  • neoloupané malé brambory (varný typ A)
  • střední červená cibule
  • menší žampiony
  • jarní cibulky
  • řapíkatý celer
  • menší bulva fenyklu
  • česnek ve slupce
  • menší karotky
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

POSTUP NA PESTO

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 2
    Ořechy vyskládáme do jedné vrstvy na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 15 minut. Upečené ořechy přendáme z plechu do mísy a necháme vychladnout. Poté je nahrubo pokrájíme.
  • 3
    Česnek nakrájíme nahrubo. V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a česnek na něm necháme za občasného míchání 1 minutu zpěnit. Stáhneme z ohně a za občasného míchání nechám vychladnout. Pozor, ať česnek příliš nezhnědne, pesto by bylo hořké.
  • 4
    Všechny suroviny vložíme do mixéru, přidáme 4 lžíce vody a rozmixujeme. Dle chuti případně dosolíme.

POSTUP NA ZELENINU

  • 1
    Brambory omyjeme a neoloupané uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout. Poté je podle velikosti nakrájíme na čtvrtiny nebo šestiny.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 220 °C.
  • 3
    Zeleninu důkladně omyjeme a osušíme. Cibuli podélně rozřízneme na poloviny a ty nakrájíme podélně na širší měsíčky. Menší žampiony rozřízneme na poloviny, větší na čtvrtiny. Jarní cibulku překrojíme na kousky zhruba 7 cm dlouhé. Řapíkatý celer podélně rozřízneme a nakrájíme na kousky 5–7 cm dlouhé. Fenykl dle velikosti rozřízneme podélně na poloviny, případně na čtvrtiny. Stroužky česneku ponecháme ve slupce.
  • 4
    Veškerou zeleninu včetně uvařených brambor vyskládáme do jedné vrstvy na plech, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 10–12 minut.
  • 5
    Upečenou zeleninu přeskládáme na servírovací mísu. Podáváme s pestem, které můžeme servírovat zvlášť nebo lžičkou nanesené na zeleninu.

TIP

K přípravě budete potřebovat mixér.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef