Skip navigation

2-3 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR SPAETZLE

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g vajec (5 vajec)
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka pepře
  • špetka soli a sůl na osolení vody

INGREDIENTS FOR COMPLETION

  • 80 g oloupané cibule
  • 40 g másla
  • čerstvá pažitka na ozdobu
  • 200 g sýru Bergkäse, Ementál nebo Raclette

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Špecle nejvíce oceníte v kombinaci s lehkými, svěžími víny. Volit můžete šumivá, bílá i růžová.

INSTRUCTIONS FOR SPAETZLE

  • 1
    Dáme vařit vodu, kterou vydatně osolíme (2 lžíce soli na 4 l vody).
  • 2
    V míse robota smícháme mísicí metlou všechny suroviny do hladkého, vláčného těsta.
  • 3
    Po částech vytlačíme lisem těsto do vroucí vody a každou část vaříme 2 minuty.
  • 4
    Děrovanou naběračkou vyndáme špecle z vody do mísy.

INSTRUCTIONS FOR COMPLETION

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno, sýr nastrouháme nahrubo.
  • 2
    Na vyšším ohni v pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm orestujeme dozlatova.
  • 3
    Přidáme špecle a orestujeme je za občasného míchání dozlatova. Stáhneme z ohně.
  • 4
    Vmícháme nastrouhaný sýr, přidáme nakrájenou pažitku a ihned podáváme.
Tip
K přípravě špeclí budete potřebovat ruční lis na špecle. Na smažení budete potřebovat větší pánev s nepřilnavým povrchem.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR SPAETZLE

INGREDIENTS FOR COMPLETION

PAIRING DISHES WITH WINE