SUROVINY NA ŠPECLE

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g vajec (5 vajec)
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka pepře
  • špetka soli a sůl na osolení vody

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 200 g sýru Bergkäse, Ementál nebo Raclette
  • 40 g másla
  • 80 g oloupané cibule
  • čerstvá pažitka na ozdobu

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Špecle nejvíce oceníte v kombinaci s lehkými, svěžími víny. Volit můžete šumivá, bílá i růžová.

POSTUP NA ŠPECLE

  • 1
    Dáme vařit vodu, kterou vydatně osolíme (2 lžíce soli na 4 l vody).
  • 2
    V míse robota smícháme mísicí metlou všechny suroviny do hladkého, vláčného těsta.
  • 3
    Po částech vytlačíme lisem těsto do vroucí vody a každou část vaříme 2 minuty.
  • 4
    Děrovanou naběračkou vyndáme špecle z vody do mísy.

POSTUP NA DOKONČENÍ

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno, sýr nastrouháme nahrubo.
  • 2
    Na vyšším ohni v pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm orestujeme dozlatova.
  • 3
    Přidáme špecle a orestujeme je za občasného míchání dozlatova. Stáhneme z ohně.
  • 4
    Vmícháme nastrouhaný sýr, přidáme nakrájenou pažitku a ihned podáváme.

TIP

K přípravě špeclí budete potřebovat ruční lis na špecle. Na smažení budete potřebovat větší pánev s nepřilnavým povrchem.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA ŠPECLE

 
 
 
 
 

SUROVINY NA DOKONČENÍ

 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM