Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

STEAK

  • 4 steaky z hovězí svíčkové, každý o váze 200 g
  • 20 g másla
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

OMÁČKA MADEIRA

  • 300 ml vína Madeira
  • 150 ml demi-glace
  • 100 g oloupané šalotky
  • 100 g žampionů
  • 60 g vychlazeného másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

NA DOKONČENÍ

  • 4 plátky černého lanýže na ozdobu
  • 4 řezy kachních jater foie gras po 50 g
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA OMÁČKU MADEIRA

  • 1Šalotku a žampiony nakrájíme najemno.
  • 2V rendlíku na středním ohni dáme zpěnit třetinu másla. Přidáme šalotku a za stálého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme žampiony a za občasného míchání restujeme 2 minuty.
  • 3Přilijeme Madeiru a demi-glace, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a za občasného míchání svaříme na třetinu původního objemu. Stáhneme z ohně.
  • 4Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého rendlíku a vmícháme do ní zbylé vychlazené máslo. Dochutíme solí, pepřem a promícháme.

POSTUP NA STEAK

  • 1Maso necháme odpočinout při pokojové teplotě 1 hodinu. Poté ho ze všech stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Do velkého talíře nalijeme 2 lžíce oleje a maso v něm pečlivě obalíme ze všech stran.
  • 2Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 3Na středním ohni rozpálíme pánev. Jakmile se z ní začne kouřit, vlijeme do ní 1 lžíci oleje a krouživým pohybem pánve ho rozprostřeme po celém dnu.
  • 4Vložíme do pánve maso nejprve řeznou stranou tak, aby se jednotlivé steaky nedotýkaly. Pečeme 1,5 minuty, pak opatrně obrátíme na druhou stranu. Peče další 1,5 minuty. Během pečení s masem nehýbeme!!!
  • 5Přilijeme 1 lžíci oleje a všechny steaky opečeme po stranách do hnědé barvy. Vždy 30 vteřin a steak pootočíme.
  • 6Opečené steaky položíme na plech. Do jednoho vpíchneme teploměr tak, aby špička teploměru dosahovala přesně do středu masa. Steaky se nesmějí dotýkat.
  • 7Pečeme v rozehřáté troubě cca 8 minut, nebo dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu masa 51 °C. Maso vyndáme z trouby, na každý steak položíme čtvrtinu másla a necháme na teplém (ne horkém) místě odpočinout 8 minut. Ideálně, aby vnitřní teplota masa dosáhla 58 °C.
  • 8Mezitím co maso odpočívá, prohřejeme krátce pepřovou omáčku a dáme talíře nahřát do trouby, nebo na 1 minutu na nejvyšší výkon do mikrovlnné trouby.
  • 9Poté steaky otočíme v másle, které se rozpustilo.

POSTUP NA DOKONČENÍ

  • 1Kachní játra opečeme nasucho z obou stran na rozehřáté pánvi dozlatova. Osolíme, opepříme a dáme stranou.
  • 2Na talíř nalijeme prohřátou omáčku. Na ni položíme upečené maso, na něj položíme plátek kachních jater a ozdobíme je hoblinkou lanýže. Zbylou omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.
Tip
Pokud chcete steak méně či více propečený, dobu přípravy v troubě zkraťte nebo prodlužte o 2 minuty. Maso však poté musí vždy odpočívat (viz výše). Často se tento pokrm podává na plátku z toustového chleba vyříznutého do stejného průměru, jako je průměr steaku. Chléb se nejprve opeče v pánvi na másle. Na něj se položí steak, foie gras a plátek lanýže. Steak se částečně přelije omáčkou. Můžete použít i konzervovaný lanýž, který je levnější. Na přípravu budete potřebovat vpichový teploměr vhodný do trouby, těžkou litinovou nebo železnou pánev či pánev se sendvičovým dnem Ø 28 cm. A kuchyňské kleště na obrácení steaků
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

STEAK

4 steaky z hovězí svíčkové, každý o váze 200 g

Hovězí svíčková bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

20 g másla

Máslo bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

6 lžic rostlinného oleje

 

čerstvě mletý pepř

 

sůl

 

OMÁČKA MADEIRA

300 ml vína Madeira

 

150 ml demi-glace

 

100 g oloupané šalotky

 

100 g žampionů

 

60 g vychlazeného másla

Máslo bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

čerstvě mletý pepř

 

sůl

 

NA DOKONČENÍ

4 plátky černého lanýže na ozdobu

 

4 řezy kachních jater foie gras po 50 g

 

čerstvě mletý pepř

 

sůl

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.