Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
ZÁLIVKA
- 200 ml zeleninového vývaru
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžičky solamylu
- 1 lžička cukru krupice
- špetka kajenského pepře
- špetka soli
SUROVINY
- 100 g hlívy ústřičné
- 100 g dužniny červené papriky
- 100 g dužniny zelené papriky
- 100 g dužniny žluté papriky
- 100 g oloupané červené cibule
- 60 g jarní cibulky
- 60 g řapíkatého celeru
- 60 g zelené části pórku a 60 g bílé části pórku
- 60 g oloupané mrkve
- 20 g najemno nakrájeného česneku
- 20 g najemno nakrájeného zázvoru
- 1 lžička sezamového oleje
- řepkový olej
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1V misce smícháme všechny suroviny na zálivku tak, aby se cukr a sůl rozpustily. Dáme stranou.
- 2Jarní cibulku nakrájíme na jemná kolečka, hlívu natrháme na menší kousky, papriky nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na tenké měsíčky. Řapíkatý celer nakrájíme na tenká kolečka. Pórek podélně rozřízneme na poloviny a ty nakrájíme na tenké nudličky. Mrkev nakrájíme na tenké plátky.
- 3Pánev rozpálíme na nejvyšším ohni a počkáme, až se z ní začne lehce kouřit.
- 4Vlijeme 1 lžíci řepkového oleje a ihned přidáme červenou papriku. Za stálého míchání ji restujeme 40 vteřin a poté ji přendáme do mísy.
- 5Do pánve vlijeme opět 1 lžíci oleje, přidáme zelenou papriku a restujeme ji 40 vteřin. Poté ji dáme do mísy k červené paprice. Stejným způsobem orestujeme i žlutou papriku a přidáme ji do mísy.
- 6Do pánve vlijeme 1 lžíci oleje, přidáme nakrájený pórek a za stálého míchání restujeme 40 vteřin. Přendáme do mísy k paprikám.
- 7Do pánve vlijeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a restujeme 30 vteřin. Přidáme řapíkatý celer a mrkev a restujeme za stálého míchání 40 vteřin. Přidáme hlívu a restujeme za stálého míchání 30 vteřin. Dáme stranou do mísy k paprikám.
- 8Do pánve vlijeme 1 lžíci oleje a přidáme česnek se zázvorem. Přidáme lžičku sezamového oleje a za stálého míchání restujeme 20 vteřin.
- 9Do pánve přidáme všechnu orestovanou zeleninu a houby z mísy a promícháme.
- 10Oheň stáhneme na polovinu. Rozmícháme připravenou zálivku a vlijeme ji k zelenině. Mícháme, dokud zálivka lehce nezhoustne. Poté okamžitě celý obsah pánve přendáme na servírovací mísu.
- 11Posypeme nakrájenou jarní cibulkou a ihned podáváme, nejlépe s dušenou rýží.
Tip
Pánev musí být opravdu velmi rozpálená. Jinak se budou jednotlivé suroviny dusit a výsledný pokrm ztratí svou svěžest a texturu lehce křupavé zeleniny.
Je důležité mít všechny suroviny předem nakrájené a připravené tak, jak jdou v receptu za sebou.
Stejně tak je důležité mít připravené kuchyňské náčiní potřebné k přípravě tohoto druhu pokrmu. Samotná tepelná příprava trvá velice krátce a nelze od ní odbíhat.
K přípravě budete potřebovat velkou vyšší pánev s nepřilnavým povrchem nebo asijskou pánev wok.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef