Zeleninové stir fry

4 PORCE

SUROVINY NA ZÁLIVKU

  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžičky solamylu
  • 1 lžička cukru krupice
  • špetka kajenského pepře
  • špetka soli

SUROVINY

  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100 g dužniny červené papriky
  • 100 g dužniny zelené papriky
  • 100 g dužniny žluté papriky
  • 100 g oloupané červené cibule
  • 60 g jarní cibulky
  • 60 g řapíkatého celeru
  • 60 g zelené části pórku a 60 g bílé části pórku
  • 60 g oloupané mrkve
  • 20 g najemno nakrájeného česneku
  • 20 g najemno nakrájeného zázvoru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • řepkový olej

Postup

  • 1
    V misce smícháme všechny suroviny na zálivku tak, aby se cukr a sůl rozpustily. Dáme stranou.
  • 2
    Jarní cibulku nakrájíme na jemná kolečka, hlívu natrháme na menší kousky, papriky nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na tenké měsíčky. Řapíkatý celer nakrájíme na tenká kolečka. Pórek podélně rozřízneme na poloviny a ty nakrájíme na tenké nudličky. Mrkev nakrájíme na tenké plátky.
  • 3
    Pánev rozpálíme na nejvyšším ohni a počkáme, až se z ní začne lehce kouřit.
  • 4
    Vlijeme 1 lžíci řepkového oleje a ihned přidáme červenou papriku. Za stálého míchání ji restujeme 40 vteřin a poté ji přendáme do mísy.
  • 5
    Do pánve vlijeme opět 1 lžíci oleje, přidáme zelenou papriku a restujeme ji 40 vteřin. Poté ji dáme do mísy k červené paprice. Stejným způsobem orestujeme i žlutou papriku a přidáme ji do mísy.
  • 6
    Do pánve vlijeme 1 lžíci oleje, přidáme nakrájený pórek a za stálého míchání restujeme 40 vteřin. Přendáme do mísy k paprikám.
  • 7
    Do pánve vlijeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a restujeme 30 vteřin. Přidáme řapíkatý celer a mrkev a restujeme za stálého míchání 40 vteřin. Přidáme hlívu a restujeme za stálého míchání 30 vteřin. Dáme stranou do mísy k paprikám.
  • 8
    Do pánve vlijeme 1 lžíci oleje a přidáme česnek se zázvorem. Přidáme lžičku sezamového oleje a za stálého míchání restujeme 20 vteřin.
  • 9
    Do pánve přidáme všechnu orestovanou zeleninu a houby z mísy a promícháme.
  • 10
    Oheň stáhneme na polovinu. Rozmícháme připravenou zálivku a vlijeme ji k zelenině. Mícháme, dokud zálivka lehce nezhoustne. Poté okamžitě celý obsah pánve přendáme na servírovací mísu.
  • 11
    Posypeme nakrájenou jarní cibulkou a ihned podáváme, nejlépe s dušenou rýží.

TIP

Pánev musí být opravdu velmi rozpálená. Jinak se budou jednotlivé suroviny dusit a výsledný pokrm ztratí svou svěžest a texturu lehce křupavé zeleniny. Je důležité mít všechny suroviny předem nakrájené a připravené tak, jak jdou v receptu za sebou. Stejně tak je důležité mít připravené kuchyňské náčiní potřebné k přípravě tohoto druhu pokrmu. Samotná tepelná příprava trvá velice krátce a nelze od ní odbíhat. K přípravě budete potřebovat velkou vyšší pánev s nepřilnavým povrchem nebo asijskou pánev wok.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA ZÁLIVKU

200 ml zeleninového vývaru
4 lžíce sójové omáčky
2 lžíce ústřicové omáčky
 
2 lžičky solamylu
 
1 lžička cukru krupice
 
špetka kajenského pepře
 
špetka soli
 

SUROVINY

100 g hlívy ústřičné
 
100 g dužniny červené papriky
 
100 g dužniny zelené papriky
 
100 g dužniny žluté papriky
 
100 g oloupané červené cibule
 
60 g jarní cibulky
 
60 g řapíkatého celeru
 
60 g zelené části pórku a 60 g bílé části pórku
 
60 g oloupané mrkve
 
20 g najemno nakrájeného česneku
 
20 g najemno nakrájeného zázvoru
 
1 lžička sezamového oleje
 
řepkový olej