Milí zákazníci, poptávka po naší službě se díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více lidí, kteří nás teď potřebují, omezujeme maximální počet položek v nákupu na 45. Dál děláme vše pro to, abychom ještě více navýšili naši kapacitu. Všechny vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY

  • 5 celých krevet velikosti 16/20
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 60 ml suchého bílého vína
  • 1 lžička nakrájené plocholisté petržele
  • 1/2 chilli papričky
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Česnek nakrájíme na plátky.
  • 2
    Chilli papričku nakrájíme na jemné plátky. Množství záleží na chuti.
  • 3
    Krevetám odlomíme hlavy a dáme je stranou. Krunýře oloupeme až na poslední část u ocásku. Ostrou špejlí opatrně propíchneme část za hlavičkou a vytáhneme z těla krevet střívka, která vyhodíme. Do misky vymáčkneme šťávu z hlav krevet, přidáme 2 lžíce oleje a zamícháme.
  • 4
    V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme zbylý olej, přidáme česnek a chilli papričku a necháme je zpěnit. Stáhneme oheň na třetinu, přidáme hlavy krevet a orestujeme je z obou stran do červena.
  • 5
    Oloupané krevety osolíme, dáme do pánve a opečeme je z každé strany 1/2 minuty. Vyndáme z pánve a dáme stranou, hlavy vyhodíme.
  • 6
    Do pánve přidáme šťávu z hlav krevet, víno a svaříme na objem 2 lžic.
  • 7
    Výpek z pánve přelijeme přes krevety, posypeme nakrájenou petrželí a podáváme horké s bílým pečivem.

TIP

Šťáva z hlav krevet dá jídlu vynikající chuť. Při restování česneku dejte pozor, aby příliš nezhnědl. Pokrm by byl hořký. Krevety nesmíte opékat dlouho. Obsahují málo vody a delší tepelnou úpravou by se vysušily.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef