Buy all ingredients right below the recipe
Ingredients
- 1 kg měkkého tučného tvarohu
- špetka soli
- 4 vejce
- 600 g hrubé mouky a mouka na podsypání těsta
- čerstvé jahody (20–30 ks)
- 60 g moučkového cukru
- 120 g rozehřátého másla
- 4–6 lžic zakysané smetany
PAIRING DISHES WITH COFFEE
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
Instructions
- 1Tvaroh dáme do větší mísy, přidáme špetku soli, vejce a mouku a vypracujeme jemné těsto. Těsto nesmí být řídké, podle potřeby tedy dosypeme další mouku. Těsto necháme 15 minut odpočinout v lednici.
- 2Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Jahody odstopkujeme, omyjeme a osušíme.
- 3Na pomoučeném válu nebo pracovní ploše vyválíme z těsta váleček silný 4 cm. Rozkrájíme ho na stejně velké dílky, které rozmáčkneme na placky. Do středu každé placky položíme jahodu, zabalíme ji a pečlivě vytvarujeme knedlík. Knedlíky ihned vkládáme do vroucí vody a vaříme je 6 minut.
- 4Plochým sítkem nebo děrovanou lžící knedlíky vyndáme na talíř, polijeme zakysanou smetanou, posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozehřátým máslem.
Tip
Knedlíky musíte zabalit skutečně pečlivě, nikde nesmí být ani skulinka, jinak by se těsto při vaření protrhlo a jahody by se vykutálely do vody.
Nevařte knedlíky moc dlouho, jahody uvnitř by měly zůstat pevné. Pokud byste knedlíky vařili dlouho, jahody by se rozvařily.
Knedlíky můžete posypat i strouhaným tvrdým tvarohem nebo polít kvalitním bílým jogurtem.

Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef
