Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR DUMPLINGS
- 400 g oloupané cibule
- 200 g polohrubé mouky
- 500 g slaniny
- 20 rohlíků
- 1 lžíce sádla
- 20 g soli
- ½ lžičky pepře
- 5 vajec
- 300 ml mléka
INGREDIENTS FOR ONION
- 800 g oloupané cibule
- 5 lžic sádla
INGREDIENTS FOR CABBAGE
- 500 g kysaného bílého zelí
- 100 g libové slaniny
- 100 g oloupaných brambor
- 60 g cukru krupice
- 2 střední cibule
- 1 kávová lžička drceného kmínu
- 1 lžíce sádla
- ocet
- sůl
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
INSTRUCTIONS FOR DUMPLINGS
- 1Troubu rozehřejeme na 140 °C.
- 2Cibuli nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Rohlíky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Položíme je na plech a dáme na 10 minut vysušit do rozehřáté trouby. Přesypeme je do mísy.
- 3Na pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a slaninu a restujeme za častého míchání dozlatova. Přidáme do mísy k rohlíkům i s tukem, který se ze slaniny vypekl. Osolíme a opepříme.
- 4Vejce, mouku a mléko smícháme do hladkého těsta, vlijeme ho k rohlíkům, vše promícháme a necháme 15 minut odpočinout. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta koule o průměru 5 cm. Ihned je vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme 12–15 minut.
- 5Podáváme se zelím a cibulí přelité sádlem.
INSTRUCTIONS FOR ONION
- 1Cibuli nakrájíme nahrubo. Ve vyšší pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a pomalu smažíme. Cibule potřebuje zhruba 30 minut, aby zezlátla. Díky cukru, který cibule obsahuje, dlouhým restováním zkaramelizuje a získá zlatou barvu.
INSTRUCTIONS FOR CABBAGE
- 1Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Zelí vymačkáme z nálevu (ten ale nevylijeme, budeme ho potřebovat) a překrájíme ho nahrubo.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme kmín a zamícháme. Přidáme nakrájenou slaninu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme zelí a promícháme. Pokud není nálev příliš kyselý, vlijeme ho do kastrolu, případně ho část nahradíme vodou. Zamícháme a stáhneme teplotu na třetinu. Kastrol přiklopíme poklicí a zelí dusíme téměř doměkka. Poté ho dochutíme cukrem, solí a případně trochou octa.
- 3Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do kastrolu k zelí, důkladně promícháme a necháme nezakryté 6 minut provařit na mírném ohni. Často mícháme.
Tip
Samotné knedlíky můžete podávat také jako přílohu k masu.

Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef
