Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4–6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 120 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 400 g oloupané cibule
  • 1 kg očištěné telecí plece nebo kýty
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • pepř
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 250 ml smetany, min. 31%

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

SIDE DISH

  • brambory
  • těstoviny
  • rýže
  • houskové knedlíky

INSTRUCTIONS

  • 1
    V rendlíku na středním ohni rozehřejeme 60 g másla. Přidáme 40 g hladké mouky, stáhneme oheň na třetinu a 2 minuty za stálého míchání restujeme. Hotovou jíšku dáme na talířek vychladnout.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody a nakrájené maso v ní během 2 minut povaříme. Maso poté slijeme do cedníku, aby okapalo.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme zbylé másla, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Občas zamícháme. Přidáme sladkou papriku a rajský protlak a 30 vteřin za stálého míchání restujeme. Přidáme zblanšírované maso. Osolíme 2 lžičkami soli, dochutíme čerstvě mletým pepřem a zalijeme vývarem jen tak, aby maso bylo téměř potopené. Přivedeme k varu, přidáme koření, promícháme, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a necháme dusit doměkka. Občas vše promícháme a v případě potřeby dolijeme vývar, aby bylo maso téměř potopené.
  • 4
    Jakmile je maso takřka měkké, vmícháme do omáčky studenou jíšku, dolijeme vývar, aby omáčka nebyla příliš hustá, a necháme na mírném ohni vařit 15 minut. Měkké maso z omáčky vyjmeme a dáme do čistého kastrolu. Koření z omáčky vyjmeme a vyhodíme. Do omáčky přilijeme smetanu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 1 minutu vaříme. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • 5
    Omáčku přecedíme do kastrolu na maso a krátce prohřejeme. V případě potřeby můžeme omáčku zředit vývarem, eventuálně dochutit solí nebo pepřem.
Tip
K tomuto pokrmu se hodí špecle, široké nudle nebo dušená rýže.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH BEER

SIDE DISH