Skip navigation

4–6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR BEEF STOCK

  • 2 větší oloupané mrkve
  • ¼ oloupaného celeru
  • 1 střední oloupaná petržel
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 střední oloupaná cibule

INGREDIENTS FOR SAUCE

  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml smetany, min. 31%
  • 70 g cukru krupice
  • 3 lžíce octa
  • 30 g nakrájeného čerstvého kopru bez stonků
  • sůl
  • 1 l hovězího vývaru, ve kterém jsme vařili maso

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

SIDE DISH

  • houskové knedlíky

INSTRUCTIONS FOR STOCK

  • 1
    Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
  • 2
    Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření, sůl a vaříme pomalu nezakryté do změknutí, přibližně 3 hodiny.
  • 3
    Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto, část použijeme do omáčky, zbytek zamrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.

INSTRUCTIONS FOR SAUCE

  • 1
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 60 g másla, přidáme mouku a 2 minuty za stálého míchání restujeme. Zalijeme vývarem, důkladně promícháme metličkou, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 20 minut. Občas promícháme.
  • 2
    Přilijeme smetanu, přidáme cukr a ocet a promícháme. Dle chuti dosolíme a zamícháme. Znovu přivedeme k varu, přidáme jemně nakrájený kopr, promícháme a vaříme na středním ohni 3 minuty. Stáhneme z ohně a před podáváním necháme 5 minut odpočinout.
  • 3
    Podáváme s nakrájeným uvařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.
Tip
Chcete-li omáčku dokonale hladkou, můžete ji před přidáním nakrájeného kopru přecedit přes jemné síto. Do omáčky můžete dát vyvařit tvrdé stonky kopru, které omáčce dodají chuť. Před přidáním nakrájeného kopru je vyndejte. Vyhovuje-li vám chuť omáčky sladší nebo kyselejší, přidejte cukr, respektive ocet. Pakliže omáčku přisolíte, musíte sůl perfektně promíchat, aby se stačila v omáčce rozpustit. Teprve pak ochutnejte a případně ještě trochu dosolte. Kopr přidávejte vždy až na závěr. Delším vařením by zešedl. Podávat můžete bez masa a místo houskového knedlíku s vařeným bramborem a vejcem uvařeným natvrdo.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR BEEF STOCK

INGREDIENTS FOR SAUCE

PAIRING DISHES WITH BEER

SIDE DISH