SUROVINY NA LÍVANCE

  • 400 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 4 vejce
  • máslo na smažení
  • špetka soli

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 2 lžíce másla
  • 2–3 lžíce tuzemáku
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.

POSTUP NA LÍVANCE

  • 1
    Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, vmícháme mouku, přidáme cukr, vejce, špetku soli a umícháme hladké řídké těsto, které necháme na teplém místě nakynout 40 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí už těsto nemícháme, aby neslehlo.
  • 2
    Pánev na středním ohni vytřeme máslem. Lžící nabíráme těsto a na horké pánvi tvoříme lívance. Pečeme je zvolna z obou stran dozlatova.

POSTUP NA DOKONČENÍ

  • 1
    Máslo rozehřejeme s tuzemákem. V misce smícháme oba cukry se skořicí. Ještě na pánvi potíráme lívance máslem s tuzemákem a poté je obalíme v cukru se skořicí.

TIP

Lívance můžete smažit i na lívanečníku, budou mít pravidelný tvar. Hotové lívance můžete dochutit lžičkou zakysané smetany nebo podávat s čerstvými borůvkami či lesním ovocem (ostružiny, maliny, jahody). Lívance můžete také potřít povidly a posypat strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA LÍVANCE

 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA DOKONČENÍ

 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM