SUROVINY

  • 200 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • marmeláda na pomazání
  • moučkový cukr na posypání
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení palačinek
  • špetka soli

POSTUP

  • 1
    V míse prošleháme metličkou vejce s mlékem, přidáme máslo, sůl a postupně zašleháme mouku. Necháme alespoň hodinu odležet.
  • 2
    Pánev s nepřilnavým povrchem vytřeme olejem nebo máslem a postavíme na sporák na mírný oheň. Naběračkou vlijeme část těsta a krouživým pohybem pánví ho rozlijeme po celé její ploše. Palačinky smažíme z obou stran dozlatova.
  • 3
    Hotové palačinky skládáme na talíř, pomažeme marmeládou, zatočíme do ruličky a posypeme moučkovým cukrem.

TIP

Pánev vytřete mašlovačkou. Tuk tak bude rovnoměrně rozprostřený všude a palačinky se vám budou dobře smažit. Pokud jste dali oleje málo a palačinka se přichytává, objeďte stěny pánve pírkem nebo mašlovačkou. Olej rovnoměrně steče pod těsto až do středu a palačinky přesto nebudou mastné. Nejlépe použijte speciální palačinkovou pánev. Má nepřilnavý povrch a nízké zkosené okraje, takže palačinky se nepřichytávají a jdou velmi dobře obrátit.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY