Suroviny

  • 300 g kuskusu
  • 30 g sušených meruněk
  • 20 g piniových semínek
  • 20 g nesolených pistácií
  • 40 g mandlových plátků
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 30 g rozinek
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 svitek skořice dlouhý 8 cm
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 menší granátové jablko
  • 3 lžíce nahrubo nakrájené máty
  • 30 ml citronové šťávy a ½ lžičky najemno nastrouhané citronové kůry
  • 3 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
  • pepř
  • sůl

Postup

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C. Pinie a pistácie vyskládáme do jedné vrstvy na plech, vložíme do trouby a pečeme 12 minut. Poté je přendáme do misky vychladnout.
  • 2
    Stejným způsobem připravíme mandlové plátky a pečeme je v troubě 8 minut. Necháme v misce vychladnout.
  • 3
    Na středním ohni rozehřejeme pánev a nasucho na ní za stálého míchání orestujeme strouhaný kokos do světle zlaté barvy. Hotový kokos dáme do misky vychladnout.
  • 4
    Kuskus dáme do větší mísy.
  • 5
    600 ml vody přivedeme k varu společně s badyánem, skořicí a 1 lžící soli. Jakmile voda začne bublat, přilijeme ji do mísy ke kuskusu. Přidáme 2 lžíce olivového oleje, důkladně promícháme, přiklopíme poklicí nebo obráceným talířem a necháme odstát, dokud se nevstřebá veškerá voda a kuskus nezměkne. Vyndáme badyán a skořici a vyhodíme je.
  • 6
    Granátové jablko rozkrojíme a pomocí lžíce z něj vyklepneme zrníčka. Odstraníme z nich případnou bílou dužninu. Meruňky nakrájíme nadrobno, pistácie nahrubo. Do hotového kuskusu vmícháme piniová semínka, pistácie, mandlové plátky, sušené ovoce, kokos, nakrájené bylinky, semínka z granátového jablka a citronovou kůru a šťávu. Vmícháme zbylý olivový olej, dle chuti osolíme, opepříme a promícháme.

TIP

Nastrouhejte pouze žlutou část citronu, bílá je hořká. Místo rozinek můžete použít sušené brusinky.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny