Skip navigation
  • Dear customers, today our couriers are already spending the holiday evening with their loved ones. However, you can continue placing orders, and we will deliver your purchases on December 26th. We wish you a wonderful holiday season.

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 200 g růžiček květáku
  • 200 g růžiček brokolice
  • 1 menší cibule
  • 500 ml mléka
  • 80 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka pepře
  • 1 lžíce soli a špetka soli

YOU ALSO NEED

  • misku s vodou a ledem

INSTRUCTIONS

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  • 2
    V rendlíku přivedeme k varu 1,5 l vody osolené 1 lžící soli. Do vařící vody vložíme růžičky květáku a vaříme 6–7 minut, dle velikosti. Poté je vyndáme a ihned je ponoříme do misky s vodou a ledem.
  • 3
    Do rendlíku s vařící vodou vložíme růžičky brokolice a vaříme 5-6 minut, dle velikosti. Květák vyndáme z ledové vody a místo něj vložíme brokolici. Případně do vody přidáme pár kostek ledu. Necháme 5 minut vychladnout. Zchlazenou zeleninu necháme okapat v cedníku.
  • 4
    Cibuli oloupeme a rozpůlíme.
  • 5
    Do rendlíku vlijeme mléko, osolíme, opepříme, přidáme rozkrojenou cibuli a muškátový oříšek. Přivedeme k varu a vaříme 3 minuty.
  • 6
    V rendlíku necháme na středním ohni zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Vznikne tak světlá jíška.
  • 7
    Vyndáme cibuli z mléka a za stálého míchání ho vlijeme do jíšky. Dle chuti osolíme a necháme vařit 2 minuty na mírném ohni. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne tak hladký bešamel.
  • 8
    Do zapékací misky rozložíme uvařený květák a brokolici, zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Dáme zapéct do rozehřáté trouby na 5 minut.
Tip
K přípravě budete potřebovat cedník. Na rozmixování budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

YOU ALSO NEED