Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1 kg slávek
  • 200 ml rybího vývaru
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 60 g oloupané bílé cibule
  • 30 g olivového oleje
  • 1 červená paprika
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 250 g konzervovaných drcených rajčat
  • špetka mletého šafránu
  • 1 kávová lžička soli

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Nejlepší volbou k mořským plodům jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Slávky očistíme, otevřené vyhodíme. Zavřené dáme do větší mísy s ledovou vodou na 10 minut.
  • 2Cibuli nakrájíme najemno. Česnek nakrájíme na plátky. Papriku rozřízneme, vyndáme jádřinec a dužninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm
  • 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme papriku a restujeme ji za častého míchání 1 minutu.
  • 4Přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme česnek a za častého míchání restujeme 1/2 minuty.
  • 5Přilijeme víno, přidáme šafrán a necháme víno z kastrolu zcela odvařit. Přidáme rajčata, promícháme a přivedeme k varu. Osolíme a vaříme 3 minuty.
  • 6Přilijeme rybí vývar a necháme přejít varem. Přidáme slávky, zamícháme, přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a 4 minuty vaříme.
  • 7Stáhneme z ohně a zavřené slávky vyhodíme. Přelijeme do servírovací mísy nebo do talířů a podáváme s bílým chlebem.
Tip
Čerstvé mušle musí být zavřené, nesmí být vyschlé a měly by být uvařeny do 3 dnů po jejich expedici z místa chovu, nebo v den nákupu, pokud jsou konzumovány syrové. Mušle musí být řádně očištěny kartáčkem a neotevřené kusy po uvaření by měly být vyhozeny. Pokud je mušle pootevřená, uchopte ji do prstů jedné ruky a prsty druhé ruky do ní zprudka cvrnkněte. Zavře se, pokud je čerstvá nebo živá. Pokud nekoupíte již očištěné slávky, je nutné z každé rukou odtrhnout řasu, která z lastur většinou kouká ven. Pak teprve slávky namočte do ledové vody. Vodu několikrát vyměňte. Očištěné slávky nechte několik minut namočené ve studené vodě. Pustí ještě písek, který v sobě mají.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE