Skip navigation

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR SCHNITZEL

  • 4 plátky vepřové krkovice po 150–200 g
  • sůl
  • pepř
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 250 g strouhanky
  • sádlo na smažení
  • citron

INGREDIENTS FOR SALAD

  • 1 kg brambor, varný typ A
  • 150 g oloupané mrkve
  • 80 g oloupaného celeru
  • 80 g oloupané petržele
  • 70 g oloupané cibule
  • 160 g nakládaných okurek a 2 lžíce láku z okurek
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • brambory
  • sůl
  • pepř

YOU ALSO NEED

  • pečicí papír
  • kuchynský papír

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

INSTRUCTIONS FOR SCHNITZEL

  • 1
    Maso naklepeme, z obou stran opepříme čerstvě mletým pepřem a vydatně osolíme.
  • 2
    Vejce rozšleháme vidličkou v hlubokém talíři.
  • 3
    Maso postupně obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.
  • 4
    Na pánvi na vyšším ohni rozpálíme sádlo a stáhneme oheň na polovinu. Řízky vložíme do pánve a pomalu je smažíme z obou stran dozlatova.
  • 5
    Hotové řízky položíme na talíř pokrytý kuchyňským papírem. Necháme tak odsát přebytečný tuk a řízky si chvíli odpočinou, budou pak šťavnatější. Podáváme s měsíčkem citronu a bramborovým salátem.

INSTRUCTIONS FOR SALAD

  • 1
    Očištěné brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, slijeme vodu a ještě vlažné oloupeme. Mrkev, celer a petržel uvaříme téměř doměkka a necháme vychladnout.
  • 2
    Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm a dáme do větší mísy. Cibuli nakrájíme najemno a přidáme do mísy. Okurky nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm a přidáme do mísy. Vejce oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 3
    Přidáme majonézu, hořčici, 2 lžičky soli, 1 kávovou lžičku čerstvě mletého pepře a promícháme. Přilijeme 2 lžíce láku z okurek a promícháme. Opatrně vmícháme nakrájená vejce. Dochutíme solí a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.
Tip
V pánvi musí být tolik sádla, aby byl řízek ponořen ze tří čtvrtin, ale aby se tuk nepřelil na řízek. Řízek by sádlo zchladil a strouhanka by zbytečně nasákla tukem. Při obalování strouhanku na řízek příliš nemačkejte. Jakmile jde do brambor zapíchnout vidličku nebo kuchyňskou jehlu, aniž by kladla odpor, jsou brambory měkké. Brambory na salát nepřevařte, jinak se v něm rozpadnou. Totéž platí pro kořenovou zeleninu. Ideální brambory na salát jsou „keřkovské rohlíčky“. Do salátu můžete přidat i malé oloupané a najemno nastrouhané jablko. Místo láku z okurek můžete salát ochutit citronovou šťávou. K přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat paličku na maso.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR SCHNITZEL

INGREDIENTS FOR SALAD

YOU ALSO NEED

PAIRING DISHES WITH BEER