Přeskočit navigaci

1 GALETKA
Majstrštyk

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

NA TĚSTO

  • 150 g studeného másla
  • 190 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 3 lžíce ledové vody
  • 1 žloutek
  • kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu

NA NÁPLŇ

  • 5 velkých jablek
  • 50 g třtinového cukru
  • půl lžičky mleté skořice

POSTUP

  • 1
    Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte v robotu či ručně pouze bříšky prstů jemnou drobenku. Poté přidejte 3 lžíce ledové vody, žloutek a citronovou kůru a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Řádně ale rychle propracujte, aby v něm nebyly žádné nezapracované kousky másla. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 45 minut.
  • 2
    Když je těsto odpočaté, připravte si jablka. Ta oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. Nasypte je do misky a promícháme s polovinou cukru a skořicí. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si velký plech. Těsto rozválejte přímo na lehce pomoučněném pečicím papíru na asi 0,5 cm silné neúhledné kolo, okraje těsta nemusí být precizní, a přesuňte ho na plech.
  • 3
    Těsto poklaďte rovnoměrně nakrájenými jablky, okraje nechte volné asi 3-4 cm, ty následně přehněte přes jablka a mírně přitlačte. Galetku rovnoměrně posypte zbylým třtinovým cukrem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35 minut, či do té doby, dokud jablka kompletně nezměknou a těsto nebude lehce zlatavé. Pokud by se těsto začalo již připalovat, ale jablka stále nebyla hotová, přikryjte vršek alobalem a pečte dále. Upečenou galetku nechte lehce vychladnout na plechu, můžete podávat ještě teplou i se zmrzlinou.
Rohlík vaří

NA TĚSTO

NA NÁPLŇ