Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
NA TĚSTO
- 150 g studeného másla
- 190 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- špetku soli
- 3 lžíce ledové vody
- 1 žloutek
- kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu
NA NÁPLŇ
- 5 velkých jablek
- 50 g třtinového cukru
- půl lžičky mleté skořice
POSTUP
- 1Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte v robotu či ručně pouze bříšky prstů jemnou drobenku. Poté přidejte 3 lžíce ledové vody, žloutek a citronovou kůru a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Řádně ale rychle propracujte, aby v něm nebyly žádné nezapracované kousky másla. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 45 minut.
- 2Když je těsto odpočaté, připravte si jablka. Ta oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. Nasypte je do misky a promícháme s polovinou cukru a skořicí. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si velký plech. Těsto rozválejte přímo na lehce pomoučněném pečicím papíru na asi 0,5 cm silné neúhledné kolo, okraje těsta nemusí být precizní, a přesuňte ho na plech.
- 3Těsto poklaďte rovnoměrně nakrájenými jablky, okraje nechte volné asi 3-4 cm, ty následně přehněte přes jablka a mírně přitlačte. Galetku rovnoměrně posypte zbylým třtinovým cukrem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35 minut, či do té doby, dokud jablka kompletně nezměknou a těsto nebude lehce zlatavé. Pokud by se těsto začalo již připalovat, ale jablka stále nebyla hotová, přikryjte vršek alobalem a pečte dále. Upečenou galetku nechte lehce vychladnout na plechu, můžete podávat ještě teplou i se zmrzlinou.
