SUROVINY

  • 500 g zralých rajčat
  • 90 g oloupané cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 5 snítek tymiánu
  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • 1 menší cuketa
  • 1 střední lilek
  • 150 ml olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    V horní části rajčat nařízneme slupku ostrým nožem do malého křížku. Ponoříme je na 30 vteřin do vroucí vody a poté na 1 minutu do ledové vody s ledem. Rajčata oloupeme a dužninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 2
    Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Lístky tymiánu sdrhneme z větviček a nahrubo je překrájíme. Papriky rozřízneme, zbavíme jádřinců a dužninu nakrájíme na nudličky dlouhé 4 cm a široké 0,5 cm. Z cukety a lilku seřízneme ze všech stran slupku s 1 cm dužniny a nakrájíme ji na stejně velké hranolky jako papriku. Středovou měkkou část lilku a cukety se semínky vyhodíme.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozpálíme 30 ml oleje, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
  • 4
    Přidáme papriky, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň na třetinu a necháme dusit 5 minut. Přidáme rajčata, promícháme, znovu přiklopíme pokličkou a dusíme dalších 5 minut. Přidáme česnek a tymián, promícháme, přiklopíme poklicí a dusíme dalších 5 minut.
  • 5
    Odklopíme poklici, zvýšíme teplotu a odvaříme veškerou tekutinu z kastrolu pryč. Stáhneme z ohně.
  • 6
    V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme 60 ml oleje a za občasného míchání na něm opečeme cuketu 5 minut dozlatova. Dáme ji do cedníku a necháme okapat.
  • 7
    Do pánve přidáme 60 ml oleje a za občasného míchání na něm 5 minut opečeme dozlatova lilek. Dáme ho do cedníku a necháme okapat. Lilek a cuketu přidáme do kastrolu k zelenině, osolíme, opepříme a promícháme. Podáváme teplé.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY