6 PORCÍ

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1 kg brambor, varný typ C
  • 250 g hrubé mouky a hrubá mouka na podsypání těsta
  • 2 vejce
  • 2 lžíce sádla na hotové knedlíky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • sůl
  • 100 g strouhanky
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1Do většího hrnce dáme vařit dobře osolenou vodu na knedlíky.
  • 2Ve druhém hrnci uvaříme brambory ve slupce do poloměkka. Když vychladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno na vál nebo do velké mísy. Přidáme škrob, mouku, vejce, 1 lžičku soli a co nejrychleji vymícháme vařečkou nebo ručně měkčí, ale kompaktní těsto.
  • 3Na pomoučeném stole či válu z těsta tvarujeme delší šišky (tak aby se vešly do hrnce s vodou) o průměru 5 cm. Ty ihned vkládáme do osolené vroucí vody. Po chvíli zkontrolujeme, že plavou, jinak je odlepíme ode dna. Vaříme na menším ohni 20–25 minut. Ještě horké knedlíky nakrájíme na plátky.
  • 4Rozehřejeme sádlo. Plátky knedlíků vložíme do mísy s rozehřátým sádlem, ve kterém je obalíme.
  • 5Na středním ohni rozehřejeme pánev, přidáme strouhanku a za neustálého míchání ji nasucho opečeme dozlatova. Opečenou strouhanku přesypeme do mísy. Ještě horké knedlíky obalíme strouhance z obou stran.
Tip
Těsto by nemělo být ani příliš husté, ani moc řídké. Proto mouku přidávejte postupně, abyste získali ideální konzistenci. Bramborové těsto má tendenci řídnout, musíte tedy pracovat rychle. Do tohoto pokrmu potřebujete brambory varného typu C. Konečné množství 1 kg je množství ve slupce uvařených, oloupaných a vychlazených brambor. Než začnete vypracovávat bramborové těsto, musí být brambory zcela vychlazené. Brambory nevařte úplně doměkka – těsto by pak bylo řídké. Pamatujte si, že na bramborové těsto musí čekat vroucí voda. Kdybyste nejprve připravili těsto a dali teprve vařit vodu, těsto by zřídlo. Proto je třeba těsto vypracovat co nejrychleji a co nejrychleji dát knedlíky vařit. Knedlíky vařte vždy ve velkém množství vody. Po 20 minutách vyndejte jeden knedlík z hrnce, rozřízněte ho a zkontrolujte, zdali je již celý provařený. Pokud není, vraťte jej zpět k ostatním knedlíkům a vařte dalších 5 minut. Pokud máte brambory opravdu moučné, nemusíte do těsta přidávat škrob. Knedlíky budou kypřejší.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

1 kg brambor, varný typ C

Brambory varný typ C bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

250 g hrubé mouky a hrubá mouka na podsypání těsta

Hrubá mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

2 vejce

 

2 lžíce sádla na hotové knedlíky

 

1 lžíce bramborového škrobu

 

sůl

 

100 g strouhanky