• Vážení zákazníci, moc se omlouváme za současné omezení naší služby. Museli jsme bohužel přistoupit k následujícím opatřením:
    - max. 1 nákup denně na osobu, bez možnosti doobjednávky
    - maximální počet položek na jeden nákup je 35. Položka znamená druh zboží např. banán, houska nebo konkrétní druh jogurtu. Počet kusů není omezený. Toto omezení se ale nevztahuje na členy Rohlík Premium.
    Děláme vše pro to, abychom navýšili naše kapacity a doručili vaše nákupy pro co nejvíce z vás. Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. Váš Rohlík.
6 PORCÍ

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1 kg brambor, varný typ B nebo C
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce sádla na hotové knedlíky
  • sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Do většího hrnce dáme vařit dobře osolenou vodu na knedlíky.
  • 2Ve druhém hrnci uvaříme brambory ve slupce do poloměkka. Když vychladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno na vál nebo do velké mísy. Přidáme škrob, mouku, vejce, 1 lžičku soli a co nejrychleji vymícháme vařečkou nebo ručně měkčí, ale kompaktní těsto.
  • 3Na pomoučeném stole či válu vytvarujeme z těsta kulaté knedlíky o průměru 5 cm a ihned je vkládáme do osolené vroucí vody. Vaříme 6 –7 minut. Hotové knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou z vody a dáme je na plech s rozehřátým sádlem, ve kterém je obalíme, aby neokoraly.

TIP

Těsto by nemělo být ani příliš husté, ani moc řídké. Proto mouku přidávejte postupně, abyste získali ideální konzistenci. Bramborové těsto má tendenci řídnout, musíte tedy pracovat rychle. Studené knedlíky ohřejte v rendlíku s trochou vody, kterou přivedete k varu, vložíte pařáček s knedlíky a rendlík přikryjete pokličkou. Takto připravené knedlíky můžete nechat vychladit a případně zmrazit. Do tohoto pokrmu potřebujete brambory varného typu C. Konečné množství 1 kg je množství ve slupce uvařených, oloupaných a vychlazených brambor. Než začnete vypracovávat bramborové těsto, musí být brambory zcela vychlazené. Brambory nevařte úplně doměkka – těsto by pak bylo řídké. Pamatujte si, že na bramborové těsto musí čekat vroucí voda. Kdybyste nejprve připravili těsto a dali teprve vařit vodu, těsto by zřídlo. Proto je třeba těsto vypracovat co nejrychleji a co nejrychleji dát knedlíky vařit. Pokud máte brambory opravdu moučné, nemusíte do těsta přidávat škrob. Knedlíky budou kypřejší.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

1 kg brambor, varný typ B nebo C
250 g hrubé mouky
1 lžíce bramborového škrobu
 
2 vejce
 
2 lžíce sádla na hotové knedlíky
 
sůl