SUROVINY

  • 1 kg brambor, varný typ C
  • 250 g hrubé mouky a hrubá mouka na podsypání těsta
  • 2 vejce
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce sádla na hotové knedlíky
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Do většího hrnce dáme vařit dobře osolenou vodu na knedlíky.
  • 2
    Ve druhém hrnci uvaříme brambory ve slupce do poloměkka. Když vychladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno na vál nebo do velké mísy. Přidáme škrob, mouku, vejce, 1 lžičku soli a co nejrychleji vymícháme vařečkou nebo ručně měkčí, ale kompaktní těsto.
  • 3
    Na pomoučeném stole či válu z těsta tvarujeme delší šišky (tak aby se vešly do hrnce s vodou) o průměru 5 cm. Ty ihned vkládáme do osolené vroucí vody. Po chvíli zkontrolujeme, že plavou, jinak je odlepíme ode dna. Vaříme na menším ohni 20–25 minut.
  • 4
    Rozehřejeme sádlo. Hotové knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou a vložíme do mísy s rozehřátým sádlem, ve kterém je obalíme. Jen tak neoschnou, neokorají a zůstanou vláčné.
  • 5
    Šišku nakrájíme na 1,5 cm široké knedlíky.

TIP

Těsto by nemělo být ani příliš husté, ani moc řídké. Proto mouku přidávejte postupně, abyste získali ideální konzistenci. Bramborové těsto má tendenci řídnout, musíte tedy pracovat rychle. Studené knedlíky ohřejeme v rendlíku s trochou vody, kterou přivedeme k varu, vložíme pařáček s knedlíky a rendlík přikryjeme pokličkou.¨ Takto připravené noky můžeme nechat vychladit a případně zmrazit. Do tohoto pokrmu potřebujete brambory varného typu C. Konečné množství 1 kg je množství ve slupce uvařených, oloupaných a vychlazených brambor. Než začnete vypracovávat bramborové těsto, musí být brambory zcela vychlazené. Brambory nevařte úplně doměkka – těsto by pak bylo řídké. Pamatujte si, že na bramborové těsto musí čekat vroucí voda. Kdybyste nejprve připravili těsto a dali teprve vařit vodu, těsto by zřídlo. Proto je třeba těsto vypracovat co nejrychleji a co nejrychleji dát knedlíky vařit. Knedlíky vařte vždy ve velkém množství vody. Po 20 minutách vyndejte jeden knedlík z hrnce, rozřízněte ho a zkontrolujte, zdali je již celý provařený. Pokud není, vraťte jej zpět k ostatním knedlíkům a vařte dalších 5 minut. Pokud máte brambory opravdu moučné, nemusíte do těsta přidávat škrob. Knedlíky budou kypřejší.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY