Milí zákazníci, poptávka po naší službě se díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více lidí, kteří nás teď potřebují, omezujeme maximální počet položek v nákupu na 45. Dál děláme vše pro to, abychom ještě více navýšili naši kapacitu. Všechny vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Pastinákové pyré

4 PORCE

Suroviny

  • 500 g očištěného pastináku
  • 180 g oloupaného jablka
  • 160 g másla
  • 130 g oloupané cibule
  • 30 g cukru krupice
  • 2 celé skořice
  • sůl

Postup

  • 1
    Pastinák nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Jablko zbavené jádřince nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm. Cibuli nakrájíme najemno.
  • 2
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 30 g másla, přidáme cibuli a za občasného míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme jablko, cukr a skořici a vše necháme za častého míchání lehce zkaramelizovat. Přidáme pastinák a 2 minuty restujeme. Často mícháme.
  • 3
    Přidáme 200 ml vody, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Stáhneme oheň pod třetinu a na mírném ohni dusíme 30 minut.
  • 4
    Stáhneme z ohně a vyndáme skořici. Přidáme zbylé studené máslo nakrájené na kostky a tyčovým mixérem vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a promícháme.

TIP

Jestliže do pyré použijete sladší jablko, přidejte méně cukru. Když nakonec přidáváte studené máslo, pokrm již nesmíte vařit. Máslo výsledný pokrm zjemní a částečně zahustí. Pyré můžete propasírovat přes síto. Získáte jemnější texturu pokrmu. K přípravě budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef