Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Červené zelí

6–8 PORCÍ

SUROVINY

  • 1 hlávka červeného zelí (1,7 kg)
  • 150 g oloupané cibule
  • 80 g sádla
  • 150 ml octa
  • 150 g cukru krupice
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1 lžička soli

POSTUP

  • 1
    Z hlávky zelí odloupneme vnější listy a rozkrojíme ji napůl. Poloviny rozkrojíme znovu napůl a vyřízneme tuhé košťály. Takto upraveného zelí by mělo zbýt cca 1,5 kg. Zelí nakrájíme na jemné nudličky.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 60 g sádla, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme kmín a za častého míchání cibuli orestujeme do světle zlatavé barvy. Přidáme zelí, zamícháme a stáhneme ho ke straně tak, aby bylo částečně vidět dno kastrolu. Na ně vsypeme cukr a krátce promícháme v tuku. Jakmile se cukr začne zbarvovat dozlatova, smícháme ho důkladně se zelím. Přidáme sůl, zalijeme octem a důkladně promícháme. Přiklopíme pokličkou, oheň stáhneme na minimum a dusíme, dokud není zelí měkké. Během dušení zelí občas promícháme a opět přikryjeme pokličkou.
  • 3
    Jakmile je zelí měkké, sundáme pokličku, zvýšíme oheň a za stálého míchání restujeme zelí další 3 minuty. Stáhneme z ohně a vmícháme zbylé sádlo, které zelí dochutí a dodá mu lesk.

TIP

Budete-li připravovat červené zelí ke kachně, použijte namísto vepřového sádla do tohoto pokrmu stejné množství sádla kachního. Stačí ho nasbírat během pečení kachny.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef