SUROVINY

  • 3 rohlíky nebo housky
  • 100 g šunky
  • 80 g oloupané cibule
  • 50 g másla
  • 4 menší žampiony
  • 5 lžic smetany, min. 31%
  • 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
  • 2 vejce
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 140 °C. Rohlíky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm, položíme na plech a dáme na 7 minut prosušit do rozehřáté trouby. Dáme do mísy.
  • 2
    Cibuli spolu se šunkou a žampiony nakrájíme najemno. V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Stáhneme oheň na třetinu, přidáme šunku a žampiony a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Osolíme a opepříme.
  • 3
    Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. V míse rozšleháme žloutky, přidáme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Směs nalijeme na kostičky bílého pečiva a promícháme. Přidáme nakrájenou petržel a směs cibule, šunky a žampionů a promícháme.
  • 4
    Z bílků vyšleháme tuhý sníh a nadvakrát ho opatrně vmícháme do směsi. Mokrýma rukama tvoříme koule o průměru 5 cm.
  • 5
    Do kastrolu vložíme pařáček a nalijeme tolik vody, aby nedosahovala dna pařáčku. Vodu přivedeme k varu, na pařáček položíme knedlíky, přiklopíme pokličkou a vaříme v páře 7 minut.
     

TIP

Rohlíky nechte dostatečně dlouho nasáknout směsí žloutků, másla a smetany. Knedlík pak bude krásně vláčný. Sníh musí být opravdu pevný. Když misku, ve které jste jej šlehali, otočíte dnem vzhůru, nesmí sníh vypadnout. Na přípravu budete potřebovat pařáček.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY