Skip navigation

4 Servings
Majstrštyk

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1 kg oloupané cibule
  • 300 g soli
  • 10 kg bílého hlávkového zelí
  • 4 lžíce kmínu
  • 4 očištěné křeny
  • 12 menších jablek

INSTRUCTIONS

  • 1
    Cibuli nakrájíme na kolečka. Křen nakrájíme na větší kusy. Z hlávek zelí odstraníme vrchní špinavý list a vyhodíme ho. Zelí omyjeme a osušíme. Oloupeme i druhé listy z hlávek a uschováme je. Hlávky zelí rozpůlíme, vykrojíme tuhý košťál, vyhodíme jej a zelí nakrouháme nahrubo. Necháme přes noc odležet na chladném místě. Druhý den zelí promícháme se solí, kmínem a cibulí.
  • 2
    Na dno velké kameninové nádoby na nakládané zelí vložíme celý stonek kopru, 2 kusy nakrájeného křenu a zakryjeme zelným listem. Na něj rozložíme vrstvu zelí a pořádně umačkáme.
  • 3
    Přidáme 4 kusy křenu, stonek kopru, 3 očištěná a rozpůlená jablka a přikryjeme zelným listem. Opět přidáme vrstvu zelí a důkladně umačkáme.
  • 4
    Takto pokračujeme, dokud nenaplníme celou nádobu. Poslední vrstvou bude křen, kopr, jablka a zelný list. Během mačkání zelí uvolňuje šťávu, kterou odebíráme.
  • 5
    Obsah nádoby zatížíme, přiklopíme a necháme v teple 14 dní odležet. Poté nádobu přemístíme do chladné místnosti nebo do sklepa.
  • 6
    Zelí lze po 14 dnech konzumovat, ale po měsíci bude chutnat lépe.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS