Milí zákazníci, poptávka po naší službě se díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více lidí, kteří nás teď potřebují, omezujeme maximální počet položek v nákupu na 45. Dál děláme vše pro to, abychom ještě více navýšili naši kapacitu. Všechny vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Nakládané zelí

4 PORCE

SUROVINY

  • 10 kg bílého hlávkového zelí
  • 1 kg oloupané cibule
  • 12 menších jablek
  • 4 lžíce kmínu
  • 4 očištěné křeny
  • 300 g soli

POSTUP

  • 1
    Cibuli nakrájíme na kolečka. Křen nakrájíme na větší kusy. Z hlávek zelí odstraníme vrchní špinavý list a vyhodíme ho. Zelí omyjeme a osušíme. Oloupeme i druhé listy z hlávek a uschováme je. Hlávky zelí rozpůlíme, vykrojíme tuhý košťál, vyhodíme jej a zelí nakrouháme nahrubo. Necháme přes noc odležet na chladném místě. Druhý den zelí promícháme se solí, kmínem a cibulí.
  • 2
    Na dno velké kameninové nádoby na nakládané zelí vložíme celý stonek kopru, 2 kusy nakrájeného křenu a zakryjeme zelným listem. Na něj rozložíme vrstvu zelí a pořádně umačkáme.
  • 3
    Přidáme 4 kusy křenu, stonek kopru, 3 očištěná a rozpůlená jablka a přikryjeme zelným listem. Opět přidáme vrstvu zelí a důkladně umačkáme.
  • 4
    Takto pokračujeme, dokud nenaplníme celou nádobu. Poslední vrstvou bude křen, kopr, jablka a zelný list. Během mačkání zelí uvolňuje šťávu, kterou odebíráme.
  • 5
    Obsah nádoby zatížíme, přiklopíme a necháme v teple 14 dní odležet. Poté nádobu přemístíme do chladné místnosti nebo do sklepa.
  • 6
    Zelí lze po 14 dnech konzumovat, ale po měsíci bude chutnat lépe.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef