SUROVINY

  • 500 g oloupaných brambor, varný typ B nebo C
  • 300 g krup – lámanky
  • 50 g másla
  • 150 ml smetany, min. 31%
  • 2 lžíce lístků čerstvé majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Brambory uvaříme doměkka. Slijeme je a prolisujeme lisem na brambory nebo pečlivě rozšťoucháme šťouchadlem na brambory do čistého kastrolu.
  • 2
    V rendlíku rozehřejeme máslo tak, aby bylo horké, a stáhneme z ohně. Ve druhém rendlíku přivedeme k varu smetanu a stáhneme z ohně
  • 3
    Kastrol s bramborami postavíme na nejmenší možný oheň a metličkou do nich postupně zašleháme horké máslo. Poté po částech zašleháme horkou smetanu. Kaši dle potřeby dochutíme solí a zamícháme.
  • 4
    Kroupy uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu doměkka.
  • 5
    Česnek oloupeme, podélně rozřízneme a malým nožem vyndáme vnitřní klíček. Ten vyhodíme. Česnek prolisujeme k uvařeným krupkám a zamícháme.
  • 6
    Lístky čerstvé majoránky pokrájíme a přidáme ke krupkám. Krupky dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a smícháme s bramborovou kaší. V případě potřeby nastavovanou kaši zředíme trochou horkého mléka a zamícháme.

TIP

  • 1
    Místo čerstvé majoránky můžete použít 2 lžičky majoránky sušené. Tu ke krupkám promněte v dlaních, aby se rozvoněla.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY