Skip navigation
  • Ještě něco na poslední chvíli? Doobjednávejte nejpozději 24 hodin před doručením!
    Show more
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

Buy all ingredients right below the recipe

Ingredients

  • 2 plátky toustového chleba
  • 30 g oloupané šalotky
  • 10 g oloupaného česneku
  • 200 g sýra Gorgonzola
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 ml podmáslí
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu a 1 lžička citronové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce najemno nakrájené máty
  • lžíce najemno nakrájené pažitky
  • 120 g slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ledový salát o váze 600 g

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Síla salátu nejlépe vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny. Volte bílá či šumivá a se šťavnatou kyselinou.

Instructions

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 140 °C.
  • 2
    Z toustového chleba odkrojíme kůrky a střídky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Dáme je na plech a pečeme v rozpálené troubě 15 minut. Necháme vychladnout.
  • 3
    Šalotku nakrájíme najemno. Z česneku odstraníme středový klíček a česnek nastrouháme najemno.
  • 4
    100 g sýra dáme do mixéru, přidáme zakysanou smetanu a podmáslí a rozmixujeme. Přidáme šalotku a česnek a promixujeme. Přidáme citronovou kůru a šťávu a znovu promixujeme.
  • 5
    Zbytek sýra nakrájíme najemno, přidáme do mixéru a jen jednou lehce promixujeme. Struktura sýra by měla zůstat zachována. Přidáme pepř, mátu a pažitku, promícháme a dáme do ledničky.
  • 6
    Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm, nasucho ji opečeme na pánvi na středním ohni dozlatova a dáme stranou. Do výpeku nasypeme chlebové krutony, přidáme olej a další 2 minuty restujeme.
  • 7
    Ledový salát očistíme, seřízneme košťál a salát rozporcujeme na osminky. Na talíř položíme 2 díly salátu, přelijeme dresinkem, posypeme krutony a slaninou.
Tip
Nastrouhejte jen žlutou část kůry citronu. Bílá je hořká.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

Ingredients

PAIRING DISHES WITH WINE