Suroviny

  • 1 ledový salát o váze 600 g
  • 2 plátky toustového chleba
  • 200 g sýra Gorgonzola
  • 120 g slaniny
  • 30 g oloupané šalotky
  • 10 g oloupaného česneku
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 ml podmáslí
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu a 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce najemno nakrájené máty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • lžíce najemno nakrájené pažitky
  • čerstvě mletý pepř

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Síla salátu nejlépe vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny. Volte bílá či šumivá a se šťavnatou kyselinou.

Postup

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 140 °C.
  • 2
    Z toustového chleba odkrojíme kůrky a střídky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Dáme je na plech a pečeme v rozpálené troubě 15 minut. Necháme vychladnout.
  • 3
    Šalotku nakrájíme najemno. Z česneku odstraníme středový klíček a česnek nastrouháme najemno.
  • 4
    100 g sýra dáme do mixéru, přidáme zakysanou smetanu a podmáslí a rozmixujeme. Přidáme šalotku a česnek a promixujeme. Přidáme citronovou kůru a šťávu a znovu promixujeme.
  • 5
    Zbytek sýra nakrájíme najemno, přidáme do mixéru a jen jednou lehce promixujeme. Struktura sýra by měla zůstat zachována. Přidáme pepř, mátu a pažitku, promícháme a dáme do ledničky.
  • 6
    Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm, nasucho ji opečeme na pánvi na středním ohni dozlatova a dáme stranou. Do výpeku nasypeme chlebové krutony, přidáme olej a další 2 minuty restujeme.
  • 7
    Ledový salát očistíme, seřízneme košťál a salát rozporcujeme na osminky. Na talíř položíme 2 díly salátu, přelijeme dresinkem, posypeme krutony a slaninou.

TIP

Nastrouhejte jen žlutou část kůry citronu. Bílá je hořká.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM